Az Erő legyen veled! És a te lelkeddel?!
SZEMlélek 2017. május 11.

Az Erő legyen veled! És a te lelkeddel?!

A cím mindkét része ismerős lehet, de valószínűleg nem ugyanonnan. Pedig több közük van egymáshoz, mint gondolnánk!

Az első Csillagok háborúja film megjelenése (1977) óta  a sorozat minden részében elhangzik a jól ismert mondat (Az Erő legyen veled!), mely a Star Wars univerzum központi elemévé vált. Ezért talán csak keveseknek tűnik fel, hogy George Lucast az ikonikus köszöntés megalkotásakor egy, a kereszténység kezdete óta használt, nagyon hasonló szófordulat inspirálta. 

1351699200000_1.jpg

Ruth könyvében találkozhatunk először a kifejezéssel: Az Úr legyen veletek! (Ru 2,4). Ezzel, a héberek által használt mindennapi köszöntéssel fejezték ki jókívánságaikat az Úrban, írja Christopher Carstens. Az Újszövetségben is számos helyen használják a szófordulatot, amely gyorsan beépült a liturgiába és a korai keresztények mindennapjaiba is. A reformáció után sem kopott ki a használatból: a protestáns vallások nyelvezetében csakugyan megtalálható e köszöntés.

jesus.jpg

A metodista családba született George Lucas minden bizonnyal családja körében és szertartások során is többször is hallhatta, hogy az "Úr legyen vele". Azt, hogy az áthallás nem csak a véletlen műve Gary Kurtz, a Star Wars filmek producere is megerősítette egy könyvében.

(aleteia.org)