Készítsünk interjút Ferenc pápával?
SZEMlélek 2017. május 17.

Készítsünk interjút Ferenc pápával?

Kiértékeltük olvasói felmérésünket – mutatjuk, mit üzentetek nekünk tavaszi megújulásunk jegyében.

szemlelek_szem_lead.jpg

Minél több interjút szeretnének olvasni a SZEMlélek látogatói oldalunkon, az általatok legfontosabbnak tartott témák között pedig Ferenc pápa, Ferenc pápa és még több Ferenc pápa szerepel visszajelzésként. Az egyházfő mellett Beer Miklós és Gundel Takács Gábor neve szerepel legtöbbször a reakciókban, valamint a migráció témaköre. Ezt az összképet fejezi ki saját módon e bejegyzés címe.

Mielőtt részletesen bemutatnánk a válaszaitok összegzését, egy gyakran megfogalmazott észrevételre szeretnénk reagálni. A SZEMlélek tartalmaihoz előmoderációt követően lehet hozzászólni, s ez sokaknak nem tetszik. Az a helyzet, hogy nekünk sem. Amikor azonban azzal szembesültünk, hogy eluralkodott egymás szidalmazása, a trágárság, a mocskolódás a kommentelők körében, valamit tennünk kellett. Komolyan felmerült, hogy megszüntetjük a hozzászólási lehetőséget, s csak a Facebook oldalon lehetett volna csak reagálni az írásainkra. Az előmoderáció végül megoldotta a problémát, noha türelmet, megértést igényel a hozzászólóktól, eközben óriási melót jelent a szerkesztőknek (minden kommentet végig kell olvasni, értékelni, minél előbb, lehetőleg azonnal). Szó sincs cenzúráról, a nekünk nem tetsző vélemények kiszűréséről. Óriási többségben vannak a kritikus hozzászólások, de így van ez jól, hiszen a vállveregetés kevésbé építő, mint az érvek ütköztetése, a másként látás megismerése, elfogadása. Kérjük és köszönjük tehát ennek az előmoderációnak az elfogadását, amelynél jelenleg nem ismerünk jobb eszközt, amely az emberekhez méltó megnyilatkozások lehetőségének megteremtését szolgálná.

És akkor lássuk...

Milyen témákról olvasnál szívesen a SZEMléleken?

6+1 válaszlehetőséget adtunk meg, a sort pedig a személyes történetek vezetik - ilyeneket a válaszadók közel 2/3 része olvasna szívesen. Hitéletből is jöhet bőven szerintetek, írhatunk bátran közösségi, társadalmi témákban, viszont közéletből kevesebb is elég lenne számotokra. Érdekesség, hogy többen vágynak kulturális tartalmakra, mint családdal kapcsolatos cikkekre.

Milyen típusú tartalmakkal találkoznál legszívesebben?

Az alábbi ábra nem igényel külön magyarázatot.

felm_1.jpg

Melyek voltak az eddigi bejegyzések, témák közül számodra a legfontosabbak?

Képtelenség lenne e cikk keretében a maga teljességében összefoglalni a reakciókat (személyenként 3 címet/témát lehetett megjelölni): a lényeget fentebb leírtuk, itt most néhány érdekes visszajelzést mutatunk be.

Nők helyzete az Egyházban, Egyház reakciói s modern élet kihívásaira

püspökök emberközeli megnyilvánulásai

a Ferenc pápa lemondásáról szóló villámgyors cáfoló, tisztázó cikk, Gundel Takács Gábor hiteles tanúságtétele:

A napi igés postás, az x-faktoros apáca, a Ferenc pápa nyilatkozatait tisztázó cikkek

Élménybeszámoló világifj találkozóról, interjúk ismert közéleti személyekkel: más oldalról megismerni vkit, pl Gundel T G, püspökök

A fene nagy szólásszabadságról szóló

Nem volt ilyen

Nekem a Szemlélek eddig abban tudott újat adni más, egyébként hasonló felületektől, hogy bátran nyúl olyan témákhoz, amelyekhez senki (pl. a kormánykritika, Bayer Zsolt megnyilatkozása).

hittel szemlélt vélemény, szakértő véleménye egy adott területről vagy hírről, egyházi hírhez való reflexió

Mi az irgalmasság? (Luca válasza) - fiatalos, őszinte és nagyon keresztény megfogalmazás; Beer Miklós személyének és nézeteinek előtérbe állítása - a magyarországi katolikus egyház ilyen is (lehetne), iránymutatás és kritika egyszerre; a Nyitott szemmel könyvbemutató kerekasztala (DTK, GTG, BM) - szellemi oázis, egy a blog körül formálódó közösség távlata. Mindhárom: a katolikus hit és a belőle fakadó kultúra ma tud releváns lenni Magyarországon.

Gundel Takács Gábor jegyzetei

H.Boulad atyával történt beszélgetés, Miért félünk a csendtől..Öszintén szólva most fedeztem fel az Önök lapját

Melyik korosztályba tartozol?

Ismét egy beszédes grafikon, amelyhez annyi megjegyzést fűzünk, hogy a Google elemzései egészen hasonló értékeket mutatnak. Ez a tény felmérésünk relevanciáját erősíti.

felm2.jpg

Melyik nemhez tartozol?

Az alábbi ábra viszont erős eltolódást mutat a webes analitikához képest. Ebből azt a következtetést vonjuk le, hogy olvasóink közül a hölgyek vettek részt aktívabban a 2 perces kérdőív kitöltésében.

felm3.jpg

Milyen gyakran olvasod a SZEMléleket?

Ebből az ábrából az tűnik ki, hogy nem hírportálként tekintenek ránk olvasóink - mi is így vagyunk ezzel, magazinként értelmezzük a SZEMléleket. Az alkalmi, ám rendszeresen visszatérő olvasók miatt fordulhat elő, hogy az elmúlt hónapokat tekintve 100 ezer és 200 ezer között mozog havi egyedi látogatóink létszáma. Örülnénk, dolgozunk is rajta, hogy a zöld felület jelentős része narancssárgává váljon - itt tartunk most, akad még tennivalónk.

felm4.jpg

Mi a legmagasabb iskolai végzettséged?

Kommentár nélkül.

felm5.jpg

Mi a családi állapotod?

Itt viszont elkél némi megjegyzés. Merthogy sokat gondolkodtunk a válaszlehetőségek megadásán, és szerencsére bátran széttagoltuk, alaposan diverzifikáltuk az opciókat. Ti pedig ezt meg is háláltátok, jelezve, hogy a házasságnak nem csupán egyetlen alternatívája létezik. Amikor sokszínű, árnyalt gondolkodásra bátorítunk, akkor valami olyasmi lebeg a szemünk előtt, amit ez az ábra is mutat. Érdemesnek tűnik elidőzni a látottak felett.

felm6.jpg

Ha küldenénk elektronikus hírlevelet, milyen gyakran kapnád legszívesebben?

Ha nem is csattanó, de zárszó: kérésetek alapján hetente fogunk hírlevelet küldeni – érdemes figyelni az elektronikus postaládát.

felm7.jpg

Nagyon köszönjük, hogy aktívan, hatékonyan hozzájárultatok a SZEMlélek fejlesztéséhez! Igyekszünk még színesebb, még tartalmasabb értékmagazinként szolgálni a párbeszédek elterjedését, a nyitottság növekedését és a közösségek épülését, megerősödését.

süti beállítások módosítása