10 lenyűgöző egyetemi kápolna
SZEMlélek 2017. július 03.

10 lenyűgöző egyetemi kápolna

Lélegzetállító látványban lehet része mindannak, aki betér ezekbe a felsőoktatási intézményekben található lelki központokba. Íme számos pazar bizonyíték arra, hogy hit és tudomány jól megfér együtt.

Magyarországon is egyre több kápolna található egyetemeken, főiskolákon amelyek az eredeti képzési, kutatási funkciót kiegészítve az agy mellett a szívnek, léleknek is fejlődési, töltekezési lehetőséget kínálnak. Néhány amerikai egyetemi imahelyszín valósággal magával ragadja az oda betérőket, ilyen épületbelsőkből válogattunk össze egy csokornyi fotót.

1. Heinz Kápolna (University of Pittsburgh)

kapolna9.jpg

A neogótikus stílus vonásait magán viselő épületet 1938-ban adták át, a névadó H.J. Heinz édesanyja iránti tiszteletből építtette. Az imaház felekezettől függetlenül lehetőséget kínál mindenkinek a hálaadásra.

2. Szeplőtelen Fogantatás (University of San Diego)

kapolna8.jpg

A spanyol építészet hatásai fedezhetőek fel ezen az 1959-ben felépített templomon, amelyben a titulushoz illően egy méretes szobor ábrázolja a Szeplőtelen fogantatás asszonyát, Szűz Máriát.

3. Xavéri Szent Ferenc templom (St. Louis University)

kapolna7.jpg

Ez is inkább templom, mint kápolna, noha egy egyetemi komplexum része 1879 óta. Nem gótikus stílusa a legjellemzőbb vonása, hanem az a közösségi élet, amely a falak között zajlik, felkarolva a környék szegényeit, hajléktalanjait is.

4. Haditengerészek Egyetemi Kápolnája (United States Naval Academy)

kapolna6.jpg

Az 1904-ben felépült kápolna a világ egyik legnagyobb orgonáját is magában foglalja, a hely pedig a kadétok kimagasló morális tartásának "edzőterme" és jelképe is egyben.

5. Felekezetközi egyetemi kápolna (University of Rochester)

kapolna5.jpg

Az 1970-ben épült kápolna az egyetemi közösség lelki sokszínűségének szimbóluma – ez volt az egyik első felekezetközi egyetemi kápolna Amerikában.

6. Agnes Flanagan Kápolna (Lewis & Clark College)

kapolna3.jpg

A kampusz szívének számító épületben félezer férőhely áll rendelkezésre. Az ólomüveg ablakokon keresztény és őshonos amerikai illusztrációk is helyet kaptak.

7. Rudolph Tuskegee Kápolna (Tuskegee University)

kapolna10.jpg

E kápolna egyik különlegessége, hogy első változatát az MIT első afroamerikai diplomása, Robert R. Taylor tervezte, ráadásul az egyetem diákjai építették fel, ezzel is fémjelezve az erős hallgatói közösséget. Az az épület villámcsapás miatt sajnos leégett. A másik sajátossága a ma is fennálló utódépületnek, hogy a padló és az oldalfalak találkozását kivéve nem igazán található a struktúrában derékszög.

8. Kadétok Kápolnája (United States Air Force Academy)

kapolna1.jpg

Ez nem a Star Wars vagy hasonló filmek díszlete, de a hatás nem a véletlen műve, hiszen itt a levegőbe készülő akadémisták találhatnak lelki békét. Hogy a kápolna mennyire békés, azt nehéz elképzelni, főleg annak fényében, hogy az egyik leglátogatottabb kápolna az USA területén, de nem elsősorban imádság céljából, hanem turisztikai attrakcióként – erre utalnak a fotón látható kordonok is.

9. Sage Kápolna (Cornell Univeristy)

kapolna2b.jpg

1875 óta építik, bővítik ezt az impozáns, lélekemelő teret egy olyan lelkipásztor tervei nyomán, aki az egyetem építész karán dolgozott professzorként. Az egyik ólomüveg ablak 3 civil jogokért küzdő, meggyilkolt aktivistát ábrázol, akik egyike a Cornell University öregdiákja volt.

10. Alice Millar Kápolna és Vallási Központ (Northwestern University)

kapolna4_1.jpg

Az épület névadója egy híres angol művész, aki Viktória királynő előtt is szerepelt, a helyszín pedig ennek fényében – egy különleges orgonával felszerelve – a hit és a zene szoros kapcsolatát hivatott megjeleníteni. A művészi hatást hangok nélkül is árasztja magából a kápolna, hatalmas felületű színes ablakainak köszönhetően.

(Forrás: theologydegrees.org)