Ha menekülnél a kánikula elől: irány a templom!
Gégény István 2017. július 09.

Ha menekülnél a kánikula elől: irány a templom!

Szinte minden településen ott vár ránk az ingyenes hűsítő, ahol a test mellett a lélek is felfrissülhet.

templom2_1.jpg

Nemrég egy rádióműsorban az egyik kijelentésem kapcsán meglepődve kérdezett vissza beszélgetőtársam: vannak fűtött templomok Magyarországon? Alaposan meglepett a kérdés, hiszen számomra teljesen nyilvánvaló, hogy a hazai templomok százai el vannak látva valamilyen melegítő funkcióval. Padlófűtés, padfűtés, hőbefúvás, radiátor - a megoldás sokféle lehet, de a hívek nem annyira zord körülmények között vesznek részt a hűvösebb hónapokban a templomi eseményeken, mint azt ezek szerint néhányan elképzelnék.

S hogy miként kerül képbe a nyár közepén egy ilyen téma? Hát úgy, hogy az ismerethiány oka valószínűleg a tapasztalathiány lehet: akik évek, évtizedek óta nem léptek be egyetlen templom kapuján sem, azok nemcsak a fűtöttségi állapotról nem tudnak. Hanem például arról sem, milyen "kúl" hely egy templom a nyári hőség idején, éspedig szó szerint. Vastag falak, árnyas tér biztosítja a kellemes időjárást kánikula idején - egy fa vagy épület árnyékának hűsítő hatása aligha mérhető egy templombelső komfortjához.

Joggal vetné fel bárki, hogy oké, de sokfelé a templomkapu/egyházközség nyitottságán múlik, hogy be tudunk-e lépni napközben a helyi tornyos épületbe. Szerencsére számos esetben legalább az előtérbe való bejutás biztosított, a hűs környezet pedig már ott is adottság. Azon túl, hogy férfiaknak a fejfedőt illik levenni, s az étkezést is javasolt máshol megoldani, mindenféle egyéb feltétel nélkül bárki bemehet bármelyik templomba, nagyon ritka kivételektől eltekintve.

templom1_1.jpg

A kellemes klíma mellett a csendes, békés légkör sem árt a stresszben, rohanásban, feszült helyzetekben bővelkedő életmódot élők számára, a sok szervezés, tervezés, másokra figyelés közepette pedig időnként kifejezetten jót tud tenni némi lélekmasszázs. Ez is ingyen van, s nem elsősorban a gyónásra gondolok. Egy kis befelé figyelés, elcsendesedés, felfelé tekintés igazi oázisként hathat a lelki kánikula által kifacsart szíveknek.

Ráadásul még Isten is kedveli ezt a hűs környezetet, legalábbis erre utal a Biblia egyik jól ismert történetének kevésbé ismert részlete. Az alma, a kígyó, Ádám és Éva főszereplésével zajló bűnbeesés sztorijában ugyanis az szerepel, hogy az első emberpár alkotója az alkony hűvösén sétálgatott a kertben, amikor a bűnbe esettek elbújtak előle (Teremtés könyve, 3. fejezet, 8. vers).

gi_intro.jpgHa tehát túl nagy a kánikula, a forróság, avagy a lelki szárazság, irány a legközelebbi templom! Ennél jobb frissítőt eddig még nem találtak fel.

Gégény István

süti beállítások módosítása