"A tanúságtétel fogja megtartani a keresztényeket a Közel-Keleten"
SZEMlélek 2017. július 28.

"A tanúságtétel fogja megtartani a keresztényeket a Közel-Keleten"

A Közel-Kelet helyzetéről, kiutakról számolt be a Jeruzsálemben élő ferences érsek, Pierbattista Pizzaballa egy évvel szentföldi kinevezése után.

Nem fest biztató képet a ferences elöljáró: több nemzedékre lesz szükség ahhoz, hogy újjáépítsék az infrastruktúrákat és egy szilárd társadalmi háló jöhessen létre. De tényekből és számokból nem lehet újjáépíteni semmit. Pizzabballa érsek szerint a tanúságtételek tartják meg a keresztényeket a nehéz időkben és helyzetekben. 

20160624t1037-4226-cns-pope-holy-land_800-800x500_1.jpg

- Ma a közel-keleti keresztények legfontosabb megkülönböztető jegye az erős tanúságtétel - jelenti ki a ferences érsek. - Igaz, hogy sokan elmentek, de aki marad, az nem a négy fal között tesz tanúságot hitéről, hanem úgy, hogy segíti az időseket, gyerekeket, fogyatékosokat, menekülteket. Találkoznak, és együtt imádkoznak. 

Meggyőződésem, hogy a kereszténység nem fog eltűnni a Közel-Keletről. A mi erőnk nem a számokban, hanem a tanúságtételben van.

Mit tehetünk a Szentföldön élő testvéreinkért? Zarándoklatra biztat Pizzaballa atya, hiszen ott biztonság van és ezzel segíthetjük az ott élő keresztények megmaradását. Az újságírókat arra kéri, hogy írjanak a Szentföldről, de annak szépségeiről is. 

- Meséljék el a találkozásokat, a párbeszédeket, amik létrejönnek ebben a drámai helyzetben, melyek azt bizonyítják, hogy nem minden a gyűlöletről, a haragról, a háborúról és a fegyverekről szól!

Nem lehet úgy beszélni Krisztusról, hogy ne beszéljünk azokról a helyekről, ahol élt és ahol az általa alapított közösség ma is őrzi emlékét.

Pizzaballa érsekkel készült interjú a Vatikáni Rádió oldalán keresztül érhető el.

(hu.radiovaticana.va)

 

süti beállítások módosítása