Ostyák az észt – mi fán terem az eucharisztikus világkongresszus?
SZEMlélek 2017. augusztus 04.

Ostyák az észt – mi fán terem az eucharisztikus világkongresszus?

Három év múlva jelentős katolikus világesemény helyszíne lesz Budapest. A felkészülés elkezdődött, Erdő Péter bíboros útjára indította az első előkészületi évet. Az esemény sajtókapcsolati feladataival a Magyar Katolikus Rádió külsős munkatársát, a SZEMlélek rovatvezetőjét, Gőbel Ágostont bízták meg. Vele beszélgettünk.

 

agoston1.jpg

– Ha valaki meghallja azt a szókapcsolatot, hogy Eucharisztikus Kongresszus…
– Akkor jó eséllyel két szót nem fog érteni belőle, az elsőt és a másodikat. Vagy ha érti is, az a benyomása lesz, hogy ez az esemény nem neki való, ide neki nem osztottak meghívót. Valószínűleg teológusok, professzorok és egyéb nagy tudású papok, szerzetesek jönnek Budapestre 2020 szeptemberében a világ minden részéről, hogy az Eucharisztiával kapcsolatban eszmét cseréljenek. Csakhogy ez egyáltalán nem így van. Persze, biztosan lesznek papok, teológusok is a résztvevők között, de az Eucharisztikus Kongresszus nyitott mindenki számára, aki szeretne egy világméretű ünnepségsorozat részeként tanúságot tenni Jézusról.

– Akkor miért ez az esemény neve?
– A XIX. század vége óta így hívják, eddig senki nem érezte szükségét, hogy változtassunk rajta. Bár tény, elsőre nagyon hivatalosan hangzik.

– Szóval bárki szabadon részt vehet a találkozón?
– Bárki, aki regisztrál, részt vehet a kongresszus délelőtti programjain. A délutáni és az esti alkalmak szabadon látogathatók.

– Miben különböznek majd a délelőtti és a délutáni/esti programok?
– A kongresszus legfőbb helyszíne valószínűleg a budapesti Hungexpo területe lesz. Délelőttönként imádsággal kezdünk, majd tanúságtételek, katekézisek, előadások és műhelymunkák színesítik az eseményt. Délután városszerte mindenki számára nyitott kulturális és egyéb programok várhatók. Első nap a nyitó szentmise keretében a tervek szerint több ezren járulnak elsőáldozáshoz. A legutóbbi eucharisztikus kongresszuson, a Fülöp-szigeteken is így történt; csodálatos, felemelő alkalom volt. Lesz fiatalok estje, sok zenével, dicsőítéssel, szentségimádással. Az eucharisztikus körmenetet megelőző szentmise várhatóan a Kossuth téren lesz, ahonnan fáklyákkal megyünk majd át a Hősök terére. Ide tervezzük a záró szentmisét is.

nek_logo.jpg

– Katolikusok számára sok minden világos mindabból, amiről eddig beszéltünk. Vajon más felekezetű keresztények, vagy akár a nem vallásgyakorlók számára is hordozhat üzenetet a találkozó? Ha igen, miként próbáljátok megszólítani ezeket az embereket?
– A válaszom igen, de hozzáteszem, ez kétségtelenül nagy kihívás. Három évünk van még a kongresszusig. Az első előkészületi évnek a „NEKed – Veled” mottót választottuk. Ez az év a személyes Krisztus-kapcsolatra koncentrál, a második év 2018 pünkösdjétől 2019 pünkösdjéig tart majd, „NEKtek – Veletek” mottóval. Ez már a közösségi élményt helyezi előtérbe. A harmadik év pedig a „MindenkiNEK – Mindenkivel” lesz az előbbiek szellemében, nyitottan az egyházon kívül élők megszólítására, a párbeszédre. Számomra nagy élmény, hogy több világi médium is ír a kongresszus előkészületeiről. Például a 444, vagy a HVG. Előbbi szellemesen számolt be a kongresszusért dolgozó Társadalmi Bizottság alakuló üléséről, persze némi iróniát is belecsempészve a cikkbe. A kommentelőket láthatóan megihlette a téma, többek az 1938-as kongresszussal kapcsolatos élményeket emlegettek, az „Ostyák az észt” vagy az „Ejhajkrisztus Kongresszus” hozzászólások pedig szerintem sokunk arcára csaltak mosolyt.

– Ha már említetted: mennyire kapcsolódik az 1938-as budapesti Eucharisztikus Kongresszushoz a 2020-as esemény?
– Ezt már az elején leszögeztük, hogy nem szeretnénk ’38-as utánérzést kreálni. Persze, nagyon sokakkal találkozunk, akik idős hozzátartozóikról mesélik, mennyit emlegették ezt a közel félmillió embert megmozgató eseményt. Folyamatosan bukkannak elő kisebb-nagyobb tárgyak, emlékek 1938-ból, ezekből is lesz majd kiállítás. Sőt, mint megtudtuk, az első színes magyar film is a kongresszusról szólt. Jó visszaemlékezni erre az eseményre, de a mai kor emberéhez nyilván más módon szólunk. Az 1938-as eucharisztikus kongresszus sok kegyelmet és örömet hozott, reméljük, legalább annyit hoz majd a 2020-as rendezvény is!

süti beállítások módosítása