Micsoda felfedezés: megtalálhatták 3 apostol szülőfaluját
Gégény István 2017. augusztus 07.

Micsoda felfedezés: megtalálhatták 3 apostol szülőfaluját

A római kori Juliász település Bétsaida utódvárosa volt, ott született András, Péter és Fülöp apostol is. A flau maradványaira lelhettek izraeli régészek a Kinneret, vagyis a Galileai-tenger északi partjainál.

julia1.jpg

A Mordeháj Aviam régész vezetésével dolgozó kutatók a Jordán folyó deltájának közelében bukkantak az évtizedek óta keresett városra, amely egykor Augustus római császár lányáról, Júliáról kapta a nevét - adta hírül az MTI.

Az Újszövetségben Bétsaida néven említett település korábban kicsiny galileai halászfalu volt, az Újszövetség könyvei szerint Jézus három apostolának, Andrásnak, Péternek és Fülöpnek a szülőhelye.

A kutatók két méterrel a bizánci kori maradványok alatt egy római korból, a Kr. u. 1-3. századból származó réteget találtak cseréptöredékekkel és érmekkel.

A legnagyobb meglepetés egy római stílusban épült fürdő, benne a mozaikpadló részleteinek a felbukkanása volt, ami nem tekinthető szokványos tárgyi emléknek ebben a régióban.

Ez azt valószínűsíti, hogy a régóta keresett Juliászt találták meg, nem egy egyszerű halászfalut.

julia2.jpg

Az értékes leletek között Néró császár Kr. u. 65-66-ból származó ritka ezüstérméjére is rábukkantak, ami szintén megerősíti az épület és a maradványok korát.

Juliasz város építéséről csak Jospehus Flavius zsidó történész írásából tudunk, aki leírta, hogy Nagy Heródes király fia, II. Heródes zsidó fejedelem Bétsaida halászfalut valódi római polisszá változtatta és átneveztette Juliásznak.

A régészek szerint a feltárások környékét a Kr. u. 250-350 között elborította a Jordán folyó hordaléka, valószínűleg a Kinneret időszakos vízszintemelkedése miatt.

Később ismét letelepedtek a területen, amit a bizánci kori maradványok támasztanak alá.

(Forrás: MTI, képek: haaretz.com/Zachary Wong)

süti beállítások módosítása