Fabiny Tamás: Több önkritikára, őszinteségre van szükség
SZEMlélek 2017. augusztus 08.

Fabiny Tamás: Több önkritikára, őszinteségre van szükség

Az evangélikus püspök a reformáció kapcsán nyilatkozott, de a Soros-plakátokra is reagált. Szerinte a keresztény egyházak elkényelmesedtek, próbálnak a hatalomhoz hasonulni.

fabinyt.jpg

Az egyházi vezetővel a Magyra Nemzet készített interjút, amely ide kattintva olvasható el teljes terjedelmében. Az alábbiakban néhány gondolatot idézünk a püspök válaszaiból.

a reformáció énekeit sokszor a kocsmai nóták dallamára írták új szöveggel, hogy vonzó legyen. Sőt, nem csak Luther, már Jézus is élt kora eszközeivel, hiszen a példázatokkal nagyon egyszerűen és hatásosan tudta elmondani saját üzeneteit úgy, hogy a tanulatlan napszámos és a tanult római polgár is megérthesse.

a reformáció a korrupcióval szemben indult. És hozzáteszem, hogy az anyagi korrupció a lelki korrupcióval kezdődik. A torzulás a lélekben indul el. Ezért volt fontos, hogy Luther az istenképet akarta megreformálni. Hiszen amikor torz az istenképünk, torz a hitünk is. És a hívő azt gondolja, hogy az Istennel lehet üzletelni, meg lehet vesztegetni. A teológiai korrupcióból nagyon könnyű átcsúszni a valóságosba, ahol az asztal alatti pénzek forgalma, a megvesztegetés dominál, nepotizmust látunk, a tisztségek pénzért, szolgálatokért való kiárusítását, a saját gyerekek, rokonság pozícióba helyezését.

Bábel Balázs érsek igazán hitelesen tette magáévá azt a gondolatot, hogy a reformáció korántsem csak a protestáns egyház ügye, és semmiképpen sem az egyház szakadását ünnepeljük, hanem közösen fáradozunk a megújulásán. Talán a protokoll lehetne egy kicsit kevesebb, és jó lenne az év második felében ebből egy kicsit visszavenni, míg önkritikából, őszinte beszédből több kellene.

Elkényelmesedtünk. Próbálunk a hatalomhoz jobban hasonulni. Nemcsak a protestáns egyházak problémája ez, hanem az egész kereszténységé. Luther is hangsúlyozta, hogy a „dicsőség teológiája” veszélyes kísértés, és az egyháznak sosem a győztesek, a hatalom oldalán a helye, hanem a dicsőség teológiájával szemben a „kereszt teológiájának” kell érvényesülnie. Szerintem a mai egyházaknak is jobban kellene kötődniük a kereszthez, és kevesebb dicsőséget keresniük.

igazán furcsa, hogy az egyházban sem értik – és ezt újra és újra el kell magyaráznom –, hogy nem a nyakló nélküli bevándorlást akarjuk. Épeszű ember ezt nem vállalná, még ha voltak is 2015-ben olyan kifejezések, mint a willkommenskultur – kudarcos is lett Németországban. Ám az semmiképpen sem lehet kudarcos, hogy az egyes emberen segíteni kell. Koordinációval persze, ujjlenyomattal, regisztrációval, de az nagyon szomorú, hogy ezt követően azokat sem tudjuk fogadni, akik bizonyíthatóan éhínség, terror, nyomor, klímaváltozás elől jönnek.

(Forrás: mno.hu, fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet)

süti beállítások módosítása