Ez a család bő fél nap alatt körbefutotta a Balatont (már megint)
Gégény István 2017. augusztus 15.

Ez a család bő fél nap alatt körbefutotta a Balatont (már megint)

– Nem vagyunk zombik – mentegetőzik Filoména, a Kovács család alkalmi szóvivője, aki tavaly is nyilatkozott a SZEMléleknek. Jött egy újabb nyár, a tó még ott van, így hát ismét végigszaladták a partját.

filo1.jpg

Sportos nap volt 2017. augusztus 14. Ha nem lenne elég rendkívüli, hogy egy 96 éves hölgy világcsúcsot úszott a budapesti FINA masters vizes világbajnokságon, itt van nekünk a 2016-ban bemutatott 9 tagú Kovács família, akik évek óta egy nyári napon hagyományosan körbefutják a Balatont, idei nekifutásuk pedig épp tegnapra esett.

Viszont nem esett, hanem ragyogóan tűzött a Nap, talán ezért is maradtak el a tavalyi, 16 órás teljesítményüktől. László, Mária és gyermekeik – Filoména, Flóra, Bertalan, Borbála, Barnabás, Gréta és Sebestyén – "csupán" 17 óra alatt tették meg a bő 200 kilométeres távot.

Ez azért elég durván hangzik így is, de annyi "trükk" van a dologban, hogy nem együtt és egyszerre, hanem egymást váltva, illetve egymást kísérve kerülték meg a tavat. Valahogy úgy kell elképzelni a szituációt, hogy két családtag teker, egy fut, aztán ők a trión belül váltják egymást, majd őket váltják a következő összeállítás tagjai, és így tovább.

A 2017-es futás különlegessége az volt, hogy ezúttal nem jobbra, hanem balra indultak, éspedig Balatonlellétől Balatonlelléig. Ráadásul a 7 gyermek szépen cseperedik, mi több, saját családok alapítása is megkezdődött, így ebben az évben már egy külsős, az egyik lány férje is belekóstolt az összekovácsoló (elnézést a kihagyhatatlan szóviccért) sportprogramba. Bár futhatott volna a sógor, Filoména közlése alapján "egyelőre nem küzdött ezért nagyon", biciklis kísérőként viszont derekasan helyt állt.

Mivel hagyományról és kiterjedt baráti kapcsolatokról van szó Kovácsék esetében, az 1 tó 1 nap 1 család fedőnevű akciónak már rajongói is vannak, akik, ha épp a Balatonnál tartózkodnak, kimennek szurkolni az arra futó családtagoknak. Egy ilyen komoly teljesítményt feltételező kezdeményezéshez nem árt orvosi háttérsegítséget, ügyeletet sem igénybe venni, de ezt házon belül megoldják, Kovács apuka ugyanis orvos.

filo0.jpg

Az előző családfutáshoz képest gyengébb teljesítmény miatt nem szomorkodnak a tesók. – Az elején megbeszéltük, hogy nem fogunk erre ráfeszülni. Tavaly még többünk válogatottként készült, edzett. Idén nem futottunk annyit előtte, ráadásul pár napja ért véget egy 5 napos tájfutó verseny, amin többen ott voltunk rendezőként, így nem sokat aludtunk – közölte Filoména.

Szeretettel gratulálunk nekik az összefogáson alapuló nagyszerű közös teljesítményhez! Olvasóink számára pedig bónusz kérdéssel készültünk: megtalálják-e a 7 gyermekes apát és anyát a fotókon?

süti beállítások módosítása