Labirintusjárás égi vizeken
SZEMlélek 2017. augusztus 22.

Labirintusjárás égi vizeken

Ismét itt a nyár vége, újra művészeti fesztivált tartanak Pannonhalmán. Snétberger Ferenc és Rost Andrea is ott lesz.

arcus1.jpg

A 13. Arcus Temporum hívogatja az irodalom, a spiritualitás, a lélekemelő zene és a vizuális üzenetek iránt érdeklődőket Szent Márton hegyére. Idén augusztus 25-27. között újra a kultúra fellegváraként kínál találkozási, feltöltődési lehetőségek az erre fogékony kincskeresőknek a bencés főapátság.

Néhány érdekes program a színes kínálatból: rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből; Snétberger Ferenc koncertje; labirintusjárás az arborétumban; az Égi vizeken című kiállítás megnyitója; bevezetés a zsoltáréneklésbe; a Concerto Budapest és Rost Andrea koncertje.

– Pannonhalma és az Arcus olyan fesztivál, amely nem fesztivál. Hívjuk annak, mert el lehet rá jönni, mert jól hangzik, de ez inkább bekapcsolódás a transzcendensbe, egy lelkigyakorlatba. Hihetetlen nagy szükség van egy olyan fesztiválra, ahová az ember nem kikapcsolódni megy. Hanem bekapcsolódni. Sok ember elmegy a fesztiválokra és azt mondja, hogy most akkor elengedem magam, és jöjjön a zene, és hagyom magam, és mosson át engem. Az Arcus Temporum nem ilyen. Az Arcus nem olyan, mint egy felszínes autómosás, hanem olyan, mint egy teljes újrafestés. Nagyon kevés ilyen fesztivál van a világon, ez valódi kuriózum – állítja Bubnó Tamás karmester.

arcus.jpg

– Egyedülállónak ígérkeznek azok az alkalmak, amelyeken több kulturális-művészeti terület metszéspontjába kerülünk: kiállításmegnyitó versfelolvasással; autokoncert és irodalmi beszélgetés; orgonameditáció és séta a bazilikában, végül Messiaen zenéje a szerzetesközösség napközi imaóráján. A koncertekre és programokra a Pannonhalmi Főapátság reprezentatív kulturális tereiben kerül sor – a tavaly debütáló kortárs Koncertteremben, a Főkönyvtár lenyűgöző 19. századi dísztermében, a Boldogasszony-kápolna intim barokk atmoszférájában, valamint a Bazilikában – lebbenti fel a várható élmények fátylait Dejcsics Konrád bencés szerzetes, kulturális igazgató.

További információért ide érdemes kattintani.

süti beállítások módosítása