Ferenc pápa: Ne kirekesztő, hanem befogadó legyen a liturgia
SZEMlélek 2017. augusztus 26.

Ferenc pápa: Ne kirekesztő, hanem befogadó legyen a liturgia

Visszafordíthatatlanul halad előre a liturgikus reform, amelynek lényege, hogy klerikalizmus helyett közösségi, élő, nép-jellegű szertartások szolgálják az élő egyház építését.

papa_liturgia.jpg

– Bizonyossággal és a Tanítóhivatal tekintélyével megállapíthatjuk, hogy a liturgikus reform visszafordíthatatlan – fogalmazott a katolikus egyházfő augusztus 24-én, a 68. Nemzeti Liturgikus Hét résztvevőihez szólva. Emlékeztetett, hogy élő valóság és élet a liturgia, vagyis „népi jellegűnek” kell lennie, nem pedig „klerikusnak”. Legyen továbbá befogadó, a szeretetközösség megteremtője anélkül, hogy uniformizálna. Ne rítus legyen, hanem olyan élmény, amely megváltoztatja az életet.

Nem arról van szó szerinte, hogy újra kell gondolni a II. Vatikáni Zsinat által már megkezdett reformot, hanem jobban meg kell érteni az okait és tiszteletben kell tartani azt a fegyelmet, amely szabályozza.

A liturgia Ferenc pápa szavai alapján egyszerre Isten műve a népe felé, de a nép cselekedete is, amely dicsőíti Istent és meghallgatja Őt. Az egyház tehát mindenkit egybegyűjt, kicsiket és nagyokat, igazakat és bűnösöket anélkül, hogy bárkit is kiselejtezne. A liturgia valójában befogadó és nem kirekesztő, mindenkit arra hív, hogy építse Krisztus testét.

Az egyházfő azt kérte a Liturgikus Cselekmény Központjától, segítse a felszentelt papok, az énekesek, a művészek és a zenészek együttműködését, hogy a liturgia az egyház életerejének forrása és csúcspontja legyen.

(Forrás: Vatikáni Rádió, fotó: ctvnews.ca)

süti beállítások módosítása