Kiradírozhatják-e Istent az életünkből?
Gégény István 2017. szeptember 10.

Kiradírozhatják-e Istent az életünkből?

Egy áruházlánc a sokszínűség jegyében eltüntette a keresztet egy templomot is ábrázoló termékfotóról. A lépés össztársadalmi tiltakozást váltott ki.

lidlkep.jpg

A történetet nagyon sokan ismerik – itt olvasható egy részletes írás az ügyről és annak valószínűsíthető hátteréről. A Lidl ráadásul a sokféleség nagy tisztelőjének állította be magát, hogy erre hivatkozva próbálja meg épp a sokféleséget kiradírozni a társadalomból. A következő lépés ezen logika szerint nem lehet más, mint a templomok, tornyok kiradírozása – a kereszt eltüntetésének mozdulata ugyanis szimpla építménnyé próbál profanizálni egy szakrális épületet. Nem nehéz kitalálni, mi a következő szint a megkezdeni tervezett folyamatban: radírozzuk ki Istent. A sokféleség nevében, nyilván.

A Lidl rettentő kreatív agytrösztjei valamivel azonban nem számoltak, ez pedig a nemzetközivé fajuló tiltakozás. A menedzsment rögvest elkezdett kríziskommunikálni: nagyon sajnálják, s ígérik, majd figyelembe veszik a beérkező véleményeket. A csattanó pedig így hangzik: "nem volt benne semmilyen szándékosság". Véletlen volt, persze, valahogy lecsúszott az a fránya kereszt az épület tetejéről... Az ellenkezés hatására újabb közleményükben már úgy fogalmaznak: hibát követtek el, ezért kiemelt ügyként kezelik a kérdést.

Hogy mennyire "óvakodik a vallásos szimbólumoktól" a vállalat, azt talán ez a videó is jól érzékelteti (amiben egyébként nagyjából kifigurázzák a szerzeteseket, mintha boldogtalanul, sínylődve tengetnék mindennapjaikat, de a Lidl nekik is segíthet, hogy azért "éljenek egy kicsit"):

Amilyen botrányos történet ez a Lidl szempontjából – bár ők csupán követték, európai keretek között alkalmazták a Real Madrid klub által megkezdett sormintát –, olyan megerősítő, reményt keltő tapasztalat a társadalom tagjai számára, Önnön magunkra vonatkozólag. Minden gyengeségünk, esendőségünk ellenére ugyanis láthatóan van néhány közös értékünk, amiket nem engedünk csak úgy kiradírozni az életünkből.

real.jpg

gi_intro.jpgEl lehet tüntetni a kereszteket a termékek csomagolásáról, emblémákról, sok egyéb módon meg lehet támadni közösségeket, eszményeket, pénzért meg nem vehető kincseket. Ám ha Isten a szívünkben él, s nem csupán egy szimbólum a világpiac sokszínűségében, akkor földi hatalmak csak veszthetnek – bennünket pedig megerősíthetnek – az ilyen próbálkozásokkal.

Gégény István

süti beállítások módosítása