Ő az a katolikus pap, aki megmentette Ryan közlegényt
SZEMlélek 2017. szeptember 14.

Ő az a katolikus pap, aki megmentette Ryan közlegényt

Francis Sampson, ismertebb nevén Sam atya, a 101. ejtőernyős csapat lelkésze volt, és velük szállt partra Normandiában 1944. június 6-án.

Ő volt az (és nem a Tom Hanks által a Ryan közlegény megmentése című filmben játszott karakter), aki később azt a feladatot kapta, hogy találja meg Fritz Nilandet, az igazi Ryan közlegényt, aki mindhárom fivérét elvesztette a D-napon.

Emlékirataiban részletesen mesél háborús tapasztalatairól. Ejtőernyős érkezése után első dolga volt miséző kellékeinek keresése, amelyeket elveszített. A sötétben, bombázások közepette sikerült megtalálnia őket. Ugyanazon a napon, egy farmon sérültekre ügyelt, amikor két német katona rajtuk ütött. Életét egy harmadik német katona mentette meg, aki nyakában a keresztet látva arra kérte társait, ne öljék meg a papot.

-Az egyház egyetemességének voltam tanúja azon a napon - írja Sam atya emlékiratában arról, hogy egy olyan katolikus testvér mentette meg, akit ő az „ellenségének” nevezett.

Sam atya a háború során sokakban tartotta a lelket. Lélekkel teli homíliáival bíztatta társait hitük megtartására a nehéz időkben. Cornelius Ryan ünnepelt 1959-es könyve, a Leghosszabb nap, amely a normandiai partraszállás krónikája többször említi a karizmatikus lelkipásztort.

(Forrás: aleteia.org)

süti beállítások módosítása