Ferenc pápa a magyarokat jó és bátor embereknek tartja
SZEMlélek 2017. október 06.

Ferenc pápa a magyarokat jó és bátor embereknek tartja

Ferenc pápa Magyarországra jön? Mit tekint az egyházfő hazánk legfontosabb szimbólumának? Mit gondol a magyarokról? Hogyan lehet az egyház a világ egyik legjobban informált intézménye?  Mit lát vagy mit szeretnénk, hogy lásson a Vatikán hazánk menekültpolitikájából? Magyarország Apostoli Szentszéki nagykövetével, Habsburg Eduárddal készült interjúból ez is kiderül.

12072722_1106921165986153_6001970122076536976_n-749x415_2.jpg

Ferenc pápa jezsuita. Ferenc pápa dél-amerikai. A legjellemzőbb tulajdonsága a pápának, amit nem látni, amikor a tömegnek integet, megöleli az embereket és mosolyog, csak akkor látni, amikor ülsz vele szemben és beszélgetsz vele, az az energikussága, a hihetetlen koncentrálása; Ferenc pápának missziója van.

Mutatja be Habsburg Eduárd a Szentatyát. A nagykövet szerint sok a hasonlóság Ferenc és Az ifjú pápa című sorozatban, Jude Law által megformált XIII. Piusz közt.

Mindketten nagyon eredeti személyiségek, mindketten nagyon autonómok. A fiatal pápa mindig azt kérdezi: hol van leírva, hogy ezt meg ezt így és így kell csinálni mindenképp? S ezt a kérdést Ferenc pápa is rendszerint felteszi. Akármikor felmerül egy szokás megalapozottsága, Ferenc felveti: miért kellene így csinálni? S akárcsak XIII. Piusz a sorozatban, Ferenc sem hagyja, hogy az apparátus kontrollálja őt. 

De nemcsak Ferenc pápáról, a vele való személyes találkozásról számolt be Habsburg Eduárd, hanem arról is, hogy Szentszéki nagykövetként mi a feladata a Vatikánban, hogyan tudja alakítani a Magyarországról kialakult képet, akár a menekültügy kérdésében.

Az interjú teljes terjedelmében a mandiner.hu oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása