Ferenc pápa: Félek attól, hogy félreértelmeznek
SZEMlélek 2017. október 18.

Ferenc pápa: Félek attól, hogy félreértelmeznek

Október 19-én Ferenc pápával készült interjúkból és nyilvános beszédeiből álló könyv jelenik meg Milánóban (Adesso fate le vostre domande; Tedd fel a kérdésed!). E könyv bevezetőjében a Szentatya a vágyott egyházi kommunikációról, saját beszédeiről is nyíltan és őszintén nyilatkozott.

o-pope-francis-rio-slum-facebook.jpg

Előre megírt szövegek nélkül, kötetlenül szeret interjút adni és a sajtónak is inkább így nyilatkozik Ferenc pápa, olvasható az új könyv bevezetőjében. 

Számomra az interjúk párbeszédek, nem előadások. Ezért nem is készülök rá előre. Néha megkapom a kérdéseket előre, de szinte soha nem olvasom el őket vagy gondolkodom rajtuk. Máskor, a repülőn tartott sajtótájékoztatókon mondjuk, elképzelem a kérdéseket, amiket kaphatok. De ahhoz, hogy válaszolhassak, a személyes találkozásra van szükségem, hogy a kérdező szemébe nézhessek.

Még akkor is így folytatja, ha ezzel kockáztatja azt, hogy félreértik, félremagyarázzák gondolatait. De inkább ezt teszi kockára, csakhogy közvetlenül kommunikálhasson az emberekkel.

Tudom, hogy megfontoltan kell választ adnom, és remélem, ez sikerül is. Mielőtt meghallgatom a kérdést és mielőtt válaszolok, mindig a Szentlélekhez imádkozom. Nem veszíthetem el a megfontoltságot, sem a bizalmat. Tudom, hogy ettől támadható vagyok, de ez egy olyan kockázat, amit vállalok továbbra is.

in_flight_alan_holdren_cna_size.jpg

Igen, félek attól, hogy félreértelmeznek. De még egyszer mondom, ezt a kockázatot fenntartom.

Szükségem van az emberekkel való kommunikációra. Igazán szükségem van arra, hogy közvetlenül beszélhessek velük. Interjút adni annyi, mint találkozni újságírókkal, akik gyakran az emberek kérdéseit teszik fel nekem.

Ez a tudatos döntése és a tudatosan vállalt kockázat is ahhoz a vágyához viszi közelebb, hogy egy olyan katolikus egyház szülessen, amely megérti a mai emberekkel folytatott párbeszéd módjait.

Olyan egyházra vágyom, amelyik tudja, hogy hogyan illessze be magát az emberek beszélgetéseibe, amelyik tudja, hogyan folytasson párbeszédet.

pope_interview_cna.jpeg

Számomra az interjú annak a beszélgetésnek a része, amit az egyház ma emberével folytat.

Kifejezetten szeretek kis újságokkal beszélni. Olyankor még könnyedebben érzem magam. Sőt, ezekben az esetekben valóban a mindennapi emberek kérdéseit és aggodalmait hallom. Igyekszem, hogy természetesen tudjak válaszolni nekik, hogy ezekben a beszélgetésekben jól érthető legyek, ne pedig merev formulákból álljon. 

(ncronline.org)

 

süti beállítások módosítása