39 éve van féleleműző pápánk
SZEMlélek 2017. október 22.

39 éve van féleleműző pápánk

A kapukat táró Szent II. János Pál 1978. október 22-én foglalta el Szent Péter trónját. Beiktatási szentmiséjén elmondott szavai ma is rendkívül aktuálisak.

jp2.jpg

Mindenki pápája, a fiatal pápa, az utazó pápa, a "messziről jött" pápa – megannyi jelző kapcsolódott a lengyel származású egyházfő életművéhez, ám ami leginkább összefonódott életével, az a "Non abbiate paura" üzenet. Ne féljetek, mondta úton, útfélen, s ezekkel a szavakkal kezdte pápai szolgálatát is. Az alábbiakban a 39 éve tartott beiktatási mise szentbeszédéből idézünk (a teljes szöveg ide kattintva olvasható), amely a videón is hallható. Érdemes megfontolni szavait, s rácsodálkozni, mennyire szükség van napjainkban is erre a bátorításra.

Ne féljetek! Nyissátok meg, sőt, tárjátok ki Krisztus előtt a kapukat! Nyissátok meg az ő üdvözítő hatalma előtt az államhatárokat, a gazdasági és politikai rendszerek határait, a kultúra, a fejlődés és a civilizáció széles mezőinek korlátait. Ne féljetek! Krisztus tudja, mi lakik az emberben. Egyedülő ő tudja! Manapság az emberek nagyon sokszor nem tudják, mit hordoznak magukban, lelkük mélyén, a szívükben. Sokszor olyan bizonytalanná válik a földi élet értelme. Kételyek árasztják el az embert, és kétségbe is tud esni. Engedjétek tehát – kérlek benneteket, alázattal és bizalommal kérlek –, hagyjátok, hogy Krisztus beszéljen az emberekhez! Egyedül nála vannak az élet, az örök élet igéi!

(Nyitókép forrása: am-hs.org)

süti beállítások módosítása