Kezdhetjük megfogalmazni a klasszikus családmodell sírfeliratát
SZEMlélek 2017. október 23.

Kezdhetjük megfogalmazni a klasszikus családmodell sírfeliratát

Ébresztő erejű, mégsem drámai lett a végkicsengése a SZEMlélek és a Háló harmadik vitaestjének.

Ha eldöntendő kérdésként kezeljük az október 12-én tartott rendezvény címét, akkor egyértelmű válasz született az "Elvész, vagy átalakul a család?" dilemmára. A kilenc gyermeknek életet adó családterapeuta, Illés-Tóth Anna részvételével zajló vitaesten nem tudott más végkicsengés megfogalmazódni, mint hogy az a családmodell, amit eddig ismertünk, el fog veszni, egy időre mindenképp. Lesznek, akik megőrzik a lángot, átmentik az örök hűség eszményét, az apa, anya, gyerekek, nagycsaládok életműhelyét, de nem hamarosan, hanem már most sem ez az irányadó minta a társadalom többsége számára.

Valami más jön helyette, ám a görögkatolikus pap feleségeként sokat látott szakember és a hozzászólók sem vészharangok kongatásával látják helyesnek reagálni a visszafordíthatatlannak tűnő folyamatra. Hanem hogyan? Elkötelezettséggel, az értékeink melletti bátor kiállással. Mert jönnie kell valamiféle újjászületésnek, amit talán mi nem is fogunk megérni, mégis aktív részesei lehetünk annak, hogy a világ visszataláljon a természetes családhoz, amelynek csírái mindannyiunkban ott gyökereznek.

Búslakodás helyett reményteli jövőkép formálódott tehát a nyílt, sebeket, fájdalmakat is feltáró beszélgetés során, amelyen több kismama is részt vett.

Máris újabb vitaest közeledik, amelynek címe nem kevésbé vitára hívó. Az október 26-án tartandó, "Hogyan politizálna Jézus?" című alkalmon Lukácsi Katalin történész, katekéta lesz a fő vitapartner. A helyszín és a kezdési időpont változatlan: 18 órakor startol a párbeszédes program az S4 Kulturális és Közösségi Központban.

vitaest4.jpg

IDE kattintva lehet jelentkezni díjmentesen a rendezvényre.

Találkozzunk, beszélgessünk, keressünk közösen válaszokat fontos társadalmi kérdésekre!

(Fotó: Schön György)

süti beállítások módosítása