Milyen lehet szerelembe esni Istennel?
Gégény István 2017. október 29.

Milyen lehet szerelembe esni Istennel?

Hatalmas sikerrel vetítették az idei Sundance Filmfesztiválon Margaret Betts Noviciátus című filmjét, ami egy 17 éves novícia történetén keresztül beszél hitről, vallásos szenvedélyről és bepillantást enged egy hatvanas évekbeli amerikai apácazárda életébe.

noviciatus.jpg

Az alkotást Amerikában október végétől láthatják az érdeklődők a filmszínházakban, magyar moziforgalmazásba viszont várhatóan csak akkor fog bekerülni, ha jelentős tényező lesz a november végén kezdődő díjszezonban. Erre van némi esély, ugyanis a zárdafőnököt alakító Melissa Leo játékát látva több filmkritikus máris Oscar-jelölésről beszél.

– Mivel Isten nem tudja személyesen vezetni ezt a zárdát, az én hangom fogja helyettesíteni az övét – köszönti az új jelentkezőket a tisztelendő anya, akik között ott találjuk Cathleent, aki 17 évesen úgy érzi, szerelembe esett Istennel. A Noviciátus az eddigi beszámolók szerint az apácának tanuló tinédzser lányok vallásos és szexuális szenvedélyét is okosan vizsgálja.

A Noviciátus egyik erényeként említik, hogy nem sematikusan ábrázolja a zárda vezetői és a novíciák közti feszültséget, a Melissa Leo által alakított, hitében rendíthetetlen tisztelendő anya sem maradi vénasszonyként jelenik meg. A zárda vezetője az egyházat megújító II. Vatikáni Zsinatban nem a szükséges fejlődést látja, hanem azt, hogy az apácákat megfosztják korábbi befolyásuktól, és még inkább félreállítják a nőket az egyházi hierarchiában. A mélyen hívő, szexuális vágyaikkal küzdő fiatalok lelki életének bemutatása mellett ez lehet az a szemszög, ami különlegessé teheti Margaret Betts filmjét.

ga.jpgAz Indiewire kritikusa szerint „A hit hatalmának ragyogó bizonyítéka a Noviciátus”. A Variety újságírója pedig így ír: „Nyugtalanító, magával ragadó és kiválóan eljátszott drámát láthatunk.” Már csak abban bízunk, hogy a film előbb-utóbb utat talál a hazai mozikba is.

Gőbel Ágoston

süti beállítások módosítása