A fekete Krisztus példája és a jazz
SZEMlélek 2017. november 04.

A fekete Krisztus példája és a jazz

A katolikus egyházban november 3-án ünnepelt dél-amerikai Porres Szent Márton (1569–1639) a gyógyítással foglalkozók és a szociális munkások védőszentje. Szülőhazájában, Peruban a szociális ügyek és az egészségügyi dolgozók oltalmazójaként tisztelik.

porr1.jpg

Az idehaza kevéssé ismert szentről még kevésbé köztudott, hogy személye több formában is megihlette a XX. századi kultúrát. Thomas McGlynn amerikai domonkos szerzetes és szobrász őt megörökítő, idealizált alkotása szentté avatásának alkalmából készült, 1962-ben. Több változata is van, a mellékelt képen a Rhode Island-i Providence College kertjében lévő szobor látható. A művész megvallotta, hogy fiatalon a kor rasszista légkörében nevelkedett, de ezt gyökeresen megváltoztatta, amikor rendje tagjaként találkozott Porres alakjával. Filmből ötöt is forgattak az életéről, s közülük négyben – meglehetősen ritka húzással – ugyanaz a kubai színész, René Muñoz jelenítette meg Krisztus mulatt követőjét.

porr2.jpg

Ki is volt Porres Márton?

Apja, Juan de Porres spanyol lovag az alcantarai lovagrend tagjaként Amerikában próbált szerencsét. Márton és nővére apjuknak a fekete Anna Velázquezzel való törvénytelen kapcsolatból született, s mulatt származásuk miatt sok megaláztatásban volt részük. Márton fürdőmesteri, sebészi és gyógyszerészi képesítést szerezve orvos lett. Fáradhatatlanul gyógyított, s ennek köszönhetően egyre ismertebbé vált. A népszerűség elől menekülve kereste meg 1594-ben a domonkosokat. Származása miatt csak a harmadrendben tehetett fogadalmat. Napközben a kolostorban betegeket ápolt, az éjszaka nagy részében imádkozott és virrasztott. Odaadó szolgálatának híre ment, ezért egyre több beteg került a kolostorba. Amikor a prior kiutasította őket, Márton nővére a saját házát alakította át kórházzá. A két testvér Limában árvaházat, domonkos szegénykonyhát és számos egyéb karitatív intézményt nyitott a társadalom legkülönbözőbb rétegei számára. Márton jó kapcsolatot épített ki a perui alkirállyal, ami segítette munkáját. Vezeklései, a szünet nélküli munka, a napi két-három óra alvás felemésztette energiáit. Egy betegtől kapta el a halálát okozó tífuszt. 1639. november 3-án halt meg. Számtalan csoda fűződik a nevéhez.

black_christ_of_the_andes.jpeg

De még érdekesebb, hogy Mary Lou Williams jazz-zongorista és zeneszerző (1910–1981) Black Christ of the Andes (Az Andok fekete Krisztusa) című 1963-as blues és gospel albuma is felidézte Márton alakját.

porr3.jpgMary Lou Williams és VI. Pál pápa találkozása

A lemez első számának címe: St. Martin De Porres (ide kattintva meg is hallgatható). Szövegét Anthony S. Woods jezsuita írta, aki egyben lelki kísérője is volt Williamsnek a katolikus egyházba vezető útján.

szl.jpgWilliams más műveit is a hite ihlette, miséjét több mint háromezer fős közönség előtt adták elő a New York-i Szent Patrik-székesegyházban, Harlemben pedig karitatív szervezetet és használtruha-kereskedéseket hozott létre, melyek nyereségéből és saját keresete tizedéből szükséget szenvedő zenésztársait támogatta.

Szigeti László

süti beállítások módosítása