Új részletek derültek ki I. János Pál pápa haláláról
SZEMlélek 2017. november 06.

Új részletek derültek ki I. János Pál pápa haláláról

Mindössze 33 napig ülhetett Szent Péter székében Albino Luciano, gyors halála találgatásokra adott okot. Egy új könyv szerint nem kell külső okot keresni.

luciani.jpg

November 7-én kerül a boltokba a "Luciani pápa - Egy halál krónikája" című kötet, amelyhez a Szentszéki Államtitkárság jelenlegi vezetője, Pietro Parolin bíboros írt előszót. Az eddig meg nem szólalt tanúk, orvosi jelentések és titkos vatikáni irtok tanulmányozása által összeálló oknyomozó mű arra mutat rá, hogy minden jel szerint a világtörténelem 10. legrövidebb ideig szolgáló pápája haláláról elsősorban saját maga tehet.

luciani2.JPGEgy elterjedt nézet szerint I. János Pál pár nappal megválasztása után "rendet akart tenni" a Vatikánban, s azok mérgezték volna meg, akiknek ez nem állt érdekében. A könyv szerint ennél kevésbé talányos a halál oka: utolsó vacsorájához készülődve hirtelen erős mellkasi fájdalmat érzett a pápa, de alulbecsülte a problémát, nem kért orvosi vizsgálatot. 1975-ben, három évvel halála előtt velencei főpásztorként már elszenvedett egy trombózist.

A kötet, amely néhány eddig felmerült részlet ellentmondására is rámutat, fontos dokumentum lehet I. János Pál boldoggá avatásának folyamatában. Épp a könyv megjelenésének napján, 2017. november 7-én gyűlnek össze püspökök és bíborosok, a Szenttéavatási Kongregáció tagjai a Vatikánban, hogy Albino Luciani hősies erényeivel foglalkozzanak. Két csodásnak tartott esetet is vizsgálnak, amelyek elismerése hozzájárulhat a boldoggá avatáshoz.

süti beállítások módosítása