Titkolni kellett, hogy ki talált rá a halott pápára
SZEMlélek 2017. november 07.

Titkolni kellett, hogy ki talált rá a halott pápára

Újabb részletek kerültek napvilágra I. János Pál pápa halálának körülményeiről. A könyv szerzőjével készült interjúból azt is megtudhatjuk, miért kellett titkolniuk azt, hogy két nővér talált rá a halott pápára. 

Tegnap írtunk az I. János Pál pápa halála kapcsán megjelent legújabb könyvről. amelynek szerzője, Stefania Falasca néhány további részletet is megoszt a ma kiadott műből.

john_paul_i.jpg

"Luciani pápa - Egy halál krónikája" című kötetben Margherita Marin nővér beszámol arról, hogy ő és egy másik nővér talált rá a pápára 1978. szeptember 28-án. A rendkívül rövid ideig regnáló I. János Pál nagy népszerűségnek örvendett és sokkal kevésbé követte a merev formulákat, mint elődei - és ez éppen elég okot adott halála körüli pletykáknak. 

Szeptember 28-án este fél 8-kor I. János Pál és titkára, John Magee atya szokásos esti imáját a pápa mellkasi fájdalmai szakították meg. Az egyházfő nem kért orvosi vizsgálatot, a fájdalom pedig elmúlt. 

Másnap reggel, 5 óra 15 perckor, ahogy minden reggel, Vincenza Taffarel nővér letette a pápa kávéját az ajtaja elé, amit szokásosan az reggeli imához tartva fogyasztott el, a kápolnába vezető úton. Az azóta elhunyt Taffarel nővérrel együtt dolgozott a jelenleg 76 éves Margherita Marin nővér is, aki így emlékszik vissza:

- Azon a reggelen a kávé még mindig a helyén volt. 10 perc után Taffarel nővér megkérdezte tőlem, hogy még mindig nem jött ki? Mi történhetett? Én a folyosón voltam és láttam, amikor bekopog az ajtón, majd megismétli, de válasz nem érkezett. Amikor a nővér belépett az ajtón, hallottam, amint ezt mondja: "Őszentsége, nem kéne így viccelődnie velem."

johnpauli-e1369669853450.jpg

Ezután Marin nővér is belépett a szobába, ahol a pápát az ágyban fekve láttam, olvasólámpája világított mellette még. A nővér beszámolója szerint a Szentatya kezei a takarón voltak és néhány gépelt oldalt tartott. Szemüvege rajta volt, de a szemei félig csukva voltak. Nagyon úgy tűnt, mintha csak aludna, de a teste már hideg volt, emlékszik vissza Marin nővér. 

A nővérek azonnal a pápa titkáraihoz rohantak, ők hívták a vatikáni orvost, aki megállapította, hogy a pápa előző este hunyt el szívrohamban. 

- Magee atya azt mondta nekünk, hogy ne mondjuk, hogy mi, a nővérek találtuk meg a halott pápát, mert úgy döntöttek, jobb, ha azt mondják, a titkára talált rá - számolt be Marin nővér Falascának.

Tehát nem véletlen, hogy hamis információk terjedtek el arról, hogy ki talált rá a halott pápára. De talán érthető is, hogy a pápa személyi titkársága félremagyarázhatónak találta azt, hogy nők találták meg hálószobájában a I. János Pál testét - még ha azok szerzetesnők is voltak, akik takarítani érkeztek a szobájához. Ne feledjük, hogy mindez 40 évvel ezelőtt történt, teszi hozzá Falasca.

(catholicherald.co.uk)

süti beállítások módosítása