Ferenc pápa: A keresztényeknek az a feladata, hogy elősegítsék a politikai párbeszédet
SZEMlélek 2017. november 08.

Ferenc pápa: A keresztényeknek az a feladata, hogy elősegítsék a politikai párbeszédet

Európa jövőjéről tartottak konferenciát október végén a Vatikánban. Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága a Vatikáni Államtitkársággal közösen szervezett rendezvényén Ferenc pápa is beszédet mondott. 

Az egyházi, politikai, akadémiai élet és a civil társadalom képviselői közt létrejövő párbeszédet emelte ki a Szentatya, amely lehetővé tette, hogy sokféle nézőpont jelenjen meg az Európa jövőjét illető kérdésekben. 

Jelentős tény, hogy ez a találkozó mindenekelőtt egy szabad és nyílt vita szellemében folyó párbeszéd kívánt lenni, amely kölcsönös gazdagodást nyújt és megvilágítja Európa jövőjének útját, amelyen együtt kell haladnunk, hogy megküzdjünk a mostani válságokkal és szembenézzünk a ránk váró kihívásokkal.

1509347689.jpg

 

Ha a kontinens jövőjéhez való keresztény hozzájárulásról akarunk beszélni, ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy feltesszük a kérdést: nekünk, mai keresztényeknek mi a feladatunk ezen a földrészen, amelyet a hit évszázadokon át oly gazdagon formált? Mi a felelősségünk egy olyan korban, amikor Európa arculatát egyre inkább a kultúrák és vallások sokszínűsége jellemzi, miközben a kereszténységet sokan múlthoz tartozó, távoli, idegen valóságnak érzékelik?

A keresztényeknek az a feladata, hogy elősegítsék a politikai párbeszédet, különösen ott, ahol veszélyeztetve van, és ahol úgy tűnik, a veszekedés van fölényben. A keresztényeknek az a feladata, hogy visszaadják a politikai élet méltóságát: úgy értve a politikát, mint a közjóért végzett rendkívül fontos szolgálatot, nem pedig hatalomszerzést. 

A Szentatya beszédében kitér a személy és közösség viszonyára és helyére Európában, a párbeszéd, a befogadás és a szolidaritás fontosságára, nélkülözhetetlenségére, valamint Európát, mint a fejlődés lehetséges forrását említi, végül pedig a béke ígéretével zárta üzenetét. 

A béke munkásainak lenni azt jelenti, hogy a béke kultúrájának előmozdítóivá válunk. Ez megkívánja az igazság szeretetét, amely nélkül nem létezhetnek hiteles emberi kapcsolatok, valamint az igazságosságra törekvést, amely nélkül mások kihasználása az uralkodó szabály bármely közösségben.

(fotó: international.la-croix.com)

süti beállítások módosítása