Katolikusok szerint sem bűn a mesterséges megtermékenyítés
SZEMlélek 2017. november 14.

Katolikusok szerint sem bűn a mesterséges megtermékenyítés

Az elmúlt hónapok lombikvitájában ez már eléggé nyilvánvalóvá vált, de most felmérés is igazolja, hogy hívő körökben sem egységes a témához való hozzáállás.

lomb.jpg

Augusztus 20-án tartott beszédében Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke méretes követ dobott a morális közgondolkodás nyugodtnak tűnő vizébe. Össznemzeti reakcióáradat és annak mentén némi érdemi párbeszéd is elindult azon kijelentése kapcsán, amellyel rámutatott: a katolikus egyház bűnnek tartja a mesterséges megtermékenyítést. Ezzel nem nagyon lehet vitatkozni, mármint a katolikus tanítással. Annak létjogosultságát, helyességét viszont olyannyira nem lehetetlen kritikusan megközelíteni, hogy még magukat katolikusnak vallók is szembefordultak a győri püspök által képviselt üzenettel.

Mindezen visszhangok, tapasztalatok alapján nem meglepő, hogy egy kutatóintézet 2017 októberében felmérést készített a magyar lakosság körében a lombikprogramról.

A Závecz Research (ZRI) kimutatásának lényegi üzenetét leginkább az az adat szemlélteti amely szerint a magukat az egyházi tanítás követőjének vallók közül csupán 26,3 százalék ért egyet a püspökkel, vagyis csak ennyien tartják a hívők közül bűnnek a lombikprogramban való részvételt.

A teljes megkérdezettek köre esetében még meggyőzőbb az álláspont: a válaszadók 87,9 százaléka egyetért, vagy inkább egyetért azzal, hogy lombikprogram által is születhessenek gyermekek.

zavecz.jpg

Az eddigi mutatók leginkább teológiai, hitbeli szembenállást jeleznek, emellett viszont a felmérés azt is igazolta, ami szintén kevésbé volt kérdéses. Veres András ugyanis több megszólalásában arra hivatkozott, hogy meggyőződése szerint sokan tudatlanságból vesznek részt a lombikprogramban. Ezek a szavak már akkor éles ellenreakciókat eredményeztek – jogosan, hiszen nyilván egyik pár sem jókedvében sétál be egy ilyen intézetbe, hanem hosszas előtörténet, rengeteg gondolkodás, utánaolvasás, lelki és tudományos ismeretbeli felkészülés előzi meg a beavatkozásban való részvételt. Semmi meglepő nincs ezek fényében abban, hogy a 40 év alattiak és a diplomások 70 százaléka nagyjából vagy pontosan el tudta mondani a felmérés készítőinek a lombikeljárás összetevőit.

Mindebből mégsem egyenesen az következik, hogy meg kellene változtatni az egyház tanítását – a kritikus újragondolásnak mindenképp helye van e témában is –, de a megnyilvánulások stílusán bőven lehetne, érdemes is lenne módosítani. Feltéve, ha az a cél, hogy az emberek megértsék, így életre is váltsák a katolikus tanítás lényegét.

Mi a megértéshez azzal is hozzá szeretnénk járulni, hogy a Toptalq oldallal megkezdett együttműködés keretében egy helyre gyűjtöttünk számos fontosnak gondolt tartalmat, amelyek segíthetnek eligazodni az infótengerben. Az alábbi idővonalon nyomon követhető a cikkek, üzenetek megjelenése, és azt is könnyen azonosítani lehet, ki melyik oldalhoz áll közelebb az ellenző/megengedő ellenpontok mentén.

Az összeállításunk nem teljes, nem is kívánunk minden apróságot felfűzni erre szálra. Folyamatosan bővítjük ugyanakkor a témakínálatot, s ha Ön is javasolna újabb tartalmat, küldje el a linket IDE KATTINTVA, "Lombik" megjelöléssel.

süti beállítások módosítása