Hatalmas könyvbemutatót tartottak a bencések
SZEMlélek 2017. november 16.

Hatalmas könyvbemutatót tartottak a bencések

A Pannonhalmi Szemle legújabb kötetének szerkesztői a SZEMlélek főszerkesztőjét is felkérték egy tanulmány megírására.

hatalom3.jpg

25. évfolyamának 3. lapszámához érkezett a Szent Márton hegyéről szellemi iránytűként utat mutató kiadvány, s mint minden alkalommal, ezúttal is egy konkrét téma, a hatalom köré rendeződnek a lapokon egymás után sorakozó írások.

Nem csupán merész témaválasztásnak, hanem meglepően sokszínű felhozatalt eredményező ihletforrásnak is bizonyult ez az egyszerű, gyakran inkább kerülgetett, nem szívesen taglalt kifejezés. Nyilván ezért is esett erre a gondolkodásra, elmélkedésre hívó bencések választása. Aki kezébe veszi a Pannonhalmi Szemle friss példányát, hentesektől porcicákon át F-re hangolt klaviatúráig, Fatimától Indiáig mélységeket feltáró és magasságokon átívelő szellemi és kulturális utazást tehet. A teljes tartalomjegyzék ide kattintva olvasható.

hatalom4.jpgA fővárosi könyvbemutatón fel-fellebbentve a gazdag tartalom fátylait kiderült, hogy a hatalom nem holmi politikai "játékszer" (noha Donald Trump neve is elhangzott a pódiumbeszélgetés során), hanem minden teremtmény, személy egyik fontos benső mozgatórugója.

Gégény István, a SZEMlélek főszerkesztője a Mi Atyánk imádság nyomán Ország, hatalom, dicsőség címmel az egyházi vezetés és a mindenkori állami hatalom kölcsönhatását elemzi egyháztörténeti távlatban, aktuális tapasztalatokra is kitérve, Ferenc pápa prófétai küldetésére rámutatva.

A Pannonhalmi Szemle legújabb számának nyitányaként a katolikus egyházfőnek a kolumbiai püspökökhöz intézett pásztori beszédét olvashatjuk, a zárszó pedig Szent Benedeké, akinek a hatalom kérdéskörére vonatkozó gondolatait a Regula alapján Várszegi Asztrik főapát tolmácsolja.

süti beállítások módosítása