Ma ünnepli 90. születésnapját a szemlélődő meditációs lelkigyakorlatok magyar mestere
SZEMlélek 2017. november 16.

Ma ünnepli 90. születésnapját a szemlélődő meditációs lelkigyakorlatok magyar mestere

Jálics Ferenc atya hálaadó szentmisét mond ma, november 16-án 18 órától, Mária utcai Jézus Szíve templomba, ahol rendtársai, barátai, szeretteivel ünnepelhet együtt. A szemlélődő lelkigyakorlatok tanítója felidézi életének nehéz idejét, amikor az imán és Jézus nevén kívül más már talán nem tartotta életben.

jalics_ferenc.jpg

A polgárháborúban álló Argentínában fogták el őt egy társával együtt 1976-ban. A fogságban szerzett tapasztalatait a meditációban zajló megváltáshoz hasonlítja.

Ezidőtájt egy rendtársammal Buenos Aires Bajo Flores nevű nyomornegyedének peremén laktam. (...) 300 állig felfegyverzett katona és rendőrautók vették körül a nyomornegyed szélén álló kalyibánkat. Miután az egész környéket körbekerítették, fejünkre zsákot húztak úgy, hogy majd megfulladtunk, majd elhurcoltak bennünket. 

Mindketten már évek óta Jézus nevének egyszerű ismételgetésével meditáltunk. Reggeltől estig, éjjel és nappal kitartottunk emellett az egyszerű imádság mellett.

Több hónapot töltött fogságban, ám mégis várta, hogy visszatérhessen Argentínába folytatni misszióját. 

Amikor évekkel később bírósági eljárást folytattak az illetékes parancsnok ellen, kiderült, hogy rajtunk kívül, kettőnkön kívül egyetlen túlélő sincs a hatezer emberből, akiket akkor ugyanez a kommandó elhurcolt. Mindenkit megöltek.

Jálics atya megrázó történetét a Párbeszéd Háza oldalán lehet megismerni.

(fotó: jezsuita.hu)

süti beállítások módosítása