Lamborghini sportautót kapott Ferenc pápa
SZEMlélek 2017. november 16.

Lamborghini sportautót kapott Ferenc pápa

Nem nehéz kitalálni, vajon megtartotta-e.

huracan1.jpg

Ha az volt a célja a neves autógyártónak, hogy egyik Huracan modellje pápai áldásban részesüljön, akkor jó döntés volt a járművet a katolikus egyházfőnek ajándékozni. Ha abban reménykedtek volna netán, hogy a pápa ezzel fog döngetni a Vatikán nem túl terjedelmes úthálózatán, netán lecserélné pápamobilját a lapos erőgépre - ilyesmit nyilván senki nem gondolna komolyan.

Az autó tényleg részesült Ferenc pápa áldásában, ám ezt követően "menetrendszerűen" jótékonysági árverés tárgyává vált. Hogy az árat, amiből segélyprogramokra jut majd támogatás, fentebb lehessen tornászni, a fehér reverendás egyházi vezető aláírásával is ellátta a vatikáni színeket idéző fényezést kapott drága benzinfalót.

huracan2.jpg

A bevétel három szervezet között oszlik meg: jut majd az Iszlám Állam által üldözött iraki keresztények házainak és templomainak újjáépítésére (az úgynevezett Nineveh Plains áll a projekt fókuszában, Moszul észak-keleti részén), felkarolják belőle azokat a menekülteket, akiket prostituáltként aláztak meg, valamint afrikai adományok, orvosi eszközök beszerzésévé is átalakulnak az immár áldott lóerők százai.

Ha valakit netán megihletett volna a lehetőség, és érdeklődik a pontos paraméterek után, azokat is kiderítettük: 5,2 literes, 602 lóerős erőforrás került az autóba, a hátsó kerekek kapják a hajtást, az egyedi kialakítás a Lamborghini Ad Personam részlegében készült. Az alapfényezés Bianco Monocerus névre hallgat, a csíkok színezési típusa Giallo Triberiono.

huracan4.jpg

huracan3.jpg

Hogy mennyit ér egy pápai áldás, dedikálással kombinálva, nehéz pontosan fizetőeszközben kifejezni. Az azonban ismert tény, hogy 2013-ban egy szintén adományba kapott Harley-Davidson 327 ezer dollárért (kb. 86 millió forintért) talált gazdára egy párizsi aukción, holott kiskereskedelmi listaáron 13 ezer dollárért (mintegy 3,4 millió forintért) megvehette volna új tulajdonosa. Ez bő huszonötszörös felértékelést jelent. A Lamborghini Huracan adott modelljéért nagyjából 180 ezer eurót kellene kifizetni, ami kicsit több, mint 56 millió forintnak felel meg, aktuális napi áron számolva.

(Forrás: telegraph.co.uk via Index, képek: L'Osservatore Romano, autotrader.ca)

süti beállítások módosítása