Fontos hírek, szélesebb látókör, megspórolt idő - ezt kínálja a Toptalq
SZEMlélek 2017. november 17.

Fontos hírek, szélesebb látókör, megspórolt idő - ezt kínálja a Toptalq

A SZEMlélekkel együttműködő egyedi magyar témagyűjtő honlap fejlesztőivel, Végvári Imrével és Grégász Zsolttal beszélgettünk.

toptalq02.jpg

– Milyen céllal indítottátok el a Toptalq oldalt?
– Olyan weboldalt szerettünk volna megalkotni, amivel eddig nem találkoztunk és több szempontból hiányát éreztük. Az alapvető meglátásunk az volt, hogy – főként az interneten elérhető információforrások számának sokasodása miatt – egyre nehezebb a minket konkrétan érdeklő témákat nyomon követnünk. Sok-sok helyről kell összevadásznunk a híreket, történéseket, cikkeket, ami nagyon időigényes feladat. A Toptalq intelligens módon összegyűjti és témák szerint rendezi az online megjelenő cikkeket, hogy olvasói könnyen megtalálhassák az őket érdeklő információkat. Az is fontos volt számunkra, hogy a minket – és már tudjuk, hogy másokat is – körülvevő buborékból szabadulást kínáljunk, és egy helyen elérhetővé tegyünk azonos témáról, de akár ellentétes nézőpontból megközelített tartalmakat. Azt éreztük ugyanis, hogy erre egyre nagyobb szükség van, különben túlságosan egyoldalúvá válik a tájékozódásunk, ami sok esetben félrevezető lehet.

– Annyi a hírgyűjtő oldal a neten, mint égen a csillag. Mitől egyedi a Toptalq, miben más a bőséges kínálat többi eleménél?
– A hírgyűjtő oldalak túlnyomó többsége nem tesz mást, mint összeszedi az aktuálisan megjelent híreket, majd azokat elénk rakja. A Toptalq ezzel szemben elemzi az összes megjelent hírt, és tartalmuk alapján témákba rendezi, így "tálalja" azokat látogatói számára. Így, ha például valakit kifejezetten az angol királyi család vagy a globális felmelegedés érdekel, a vonatkozó Toptalq témában megtalálja az ezzel kapcsolatos legfontosabb híreket, cikkeket, videókat összegyűjtve. Sok időt spórolunk meg látogatóinknak azzal, hogy az őket érdeklő témákban a teljes hazai tartalomkínálatból összegyűjtjük és időrendi sorrendben megjelenítjük a legfontosabb megjelenéseket. Nem mellesleg meggyőződésünk, hogy így hozzájárulunk olvasóink látókörének szélesítéséhez is, hiszen mi nemcsak az általuk olvasott weboldalakról gyűjtjük egy témába a cikkeket, így új nézőpontokkal is megismerkedhetnek a Toptalq böngészése során. Persze, ha valaki csak általánosságban szeretne híreket olvasni, tájékozódni, nálunk azt is megteheti, az oldalunk ezt is lehetővé teszi. De amitől még egyedibb lesz az oldalunk, az az elkövetkezendő 1-2 hónapban fog publikussá válni - reméljük, azt is szeretni fogják a felhasználók.

toptalq01.jpg

– Miért érdemes a SZEMlélek olvasóinak gyakran ellátogatniuk a Toptalq felületére?
– Egyrészt az őket érdeklő témákban gyorsan és hatékonyan tudnak tájékozódni. Másrészt a SZEMlélek szerkesztői által gondozott témák segítségével figyelemmel követhetik azt is, hogy a SZEMlélek blog szerzőinek posztjai milyen közéleti hatást váltanak ki, milyen válaszok és reakciók születnek a közösségi és a fősodrú médiában ezen írások nyomán.

– Miért éppen a SZEMlélekkel való partnerségben láttok fantáziát?
– A SZEMlélek blogot olvasva nagyon rokonszenves volt számunkra a párbeszédre történő folyamatos felhívás, a gondolatok ütköztetésének igénye. A Toptalq egyik lényegi jellemzője nagyon rokon ezzel a törekvéssel – mi egy adott témában egy felületen jelenítjük meg az egymástól akár homlokegyenest eltérő, de tartalmilag kapcsolódó véleményeket, cikkeket. Azt gondoljuk, képesnek kell lennünk arra, hogy a sajátunktól eltérő világlátású emberek gondolatait is befogadjuk. Sőt, hiszünk abban, hogy a párbeszéd az, ami minden helyzetet előre tud mozdítani. Ahogy Gégény Istvánnal elkezdtünk beszélgetni egy lehetséges együttműködésről, egyre erősödött az a benyomásunk, hogy ezt mindkét fél határozottan így gondolja, így érdemes lehet egymás hatását megerősítő – remélhetőleg akár megsokszorozó – kooperációba kezdenünk.

– Ha valaki szeretne újabb témát javasolni, ami szerinte hiánycikk a Toptalq jelenlegi választékában, hogyan teheti ezt meg?
– Jelenleg két lehetőség áll erre rendelkezésére: egyfelől írhat nekünk az info@toptalq.hu e-mail címre – minden megkeresésre válaszolunk! Másfelől a www.toptalq.hu címre lépve a jobb felső sarokban található egy "Előregisztráció" gomb, amire kattintva be lehet kerülni az oldal értesítési adatbázisába. Ahogy korábban már szó esett erről, további újdonságokkal készülünk a közeljövőben, például megnyitjuk majd a Toptalq témaindítási lehetőségét a látogatóink számára is, erről a változásról előregisztráltjainkat e-mailben értesítjük majd. Ezt követően már nem is lesz ránk szükség a témanyitáshoz, regisztrált látogatóink saját maguk meg tudják majd ezt tenni.

* * *

Az alábbiakban böngészhető a SZEMlélek szerkesztői által gondozott Toptalq téma:

süti beállítások módosítása