Vajon mit fog kérdezni Ferenc pápa a magyar püspököktől?
Gégény István 2017. november 18.

Vajon mit fog kérdezni Ferenc pápa a magyar püspököktől?

November 20-24. között együtt látogatnak a Vatikánba a hazai apostolutódok, akik az egyházfővel is személyesen találkoznak. Több főpásztor is nyilatkozott indulás előtt a SZEMléleknek.

mkpk1.jpg

5-7 évente kerül sor úgynevezett ad limina látogatásokra a katolikus egyház központjában, amikor az adott nemzet püspöki közössége találkozik a mindenkori pápával és a főbb vatikáni szervezetek (kongregációk) vezető munkatársaival. A különleges program részleteiről ide kattintva érdemes tájékozódni, az alábbiakban pedig néhány résztvevő vallomása olvasható, akik kérésünkre elmondták, hogyan készülnek a fontos utazásra.

Van, akinek ez lesz az első ilyen útja, valakinek az utolsó, s talán kevesen gondolták volna, hogy "Ferenc pápa magyar hangja" most először fog találkozni az egyházfővel. Talán nem is az legfontosabb kérdés, mit visznek magukkal, hanem mit hoznak haza. Ahogy egyikük felvetette, ha a pápa kérdez majd tőlük, az még tartogathat meglepetéseket.

Az is érdekes mellékszál lehet, hogy ha minden püspök a Vatikánban lesz, még a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára is velük tart, akkor addig ki vigyáz idehaza a nyájra. A SZEMléleknek nyilatkozó püspökök egyike meg is adta a választ: "majd a Szentlélek".

p02.jpg"Örömmel megyünk, figyelünk a Szentlélek hangjára, ami szól az Egyház vezetésén keresztül. Nagy lelki élményt, erőforrást jelent számomra ott térdelni Szent Péter sírjánál és imádkozni. Erre utal a látogatás elnevezése is: ad limina apostolorum, vagyis az apostolok sírjához megyünk. Tehát nem csupán a Szentatyával és a hivatalok képviselőivel, hanem az Egyház szívével, gyökerével is találkozunk. Mindig megjelenik előttem ilyenkor az egyszerű halász képe, aki Krisztusért áldozta az életét, akiben elsőként fogalmazódik meg hatalmas erővel a hit, ezáltal lett ő az Egyház sziklája.

Egyazon repülőgéppel utazunk a magyar püspöktársakkal, egy helyen lesz szinte mindannyiunk szállása. Sokszor leszünk együtt, reggelinél, vacsoránál, imádságokon, közös séták is lesznek. A Szent Egyed Közösség is meghívott bennünket, hozzájuk is többen megyünk majd. Ez az egy hét egymással is intenzív közösségi találkozást jelent a magyar püspökök számára."

Székely János
szombathelyi megyéspüspök

p03.jpg"Most veszek részt első alkalommal ilyen látogatáson, tele vagyok várakozással.

Várakozással tekintek arra, hogy milyen az, amikor egyházmegyei feladatok, programok különböző kongregációk elé kerülnek, akik irányt mutatnak nekünk.

Nagy ajándék számomra a Ferenc pápával való találkozás lehetősége is."

Varga László
kaposvári megyéspüspök

p04.jpg"Egy évvel ezelőtt megkezdődött már a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia előkészülete erre a találkozóra. Ez azt jelenti, hogy minden egyházmegyés főpásztornak egészen részletes írásbeli jelentést kellett adni saját területéről – ennek volt elméleti, lelkipásztori és statisztikai része. Az én külön feladatom az volt, hogy a Pannonhalmi Területi Apátság mellett próbáltam összefogni a Magyarországi Rendfőnöknői Konferencia (MRK) és a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciája (FSzK) tapasztalatait, a vezetőiktől is kértem és a Szentszéknek küldtem beszámolót.

Az ad limina látogatások során korábban az volt a szokás, hogy miután elküldtük ezeket az írásos jelentéseket, testületileg találkoztunk a különböző kongregációkkal, a Szentatya esetében viszont minden főpásztor kapott 20-30 percet négyszemközti beszélgetésre lehetőséget. Ez volt a gyakorlat még XVI. Benedek pápánál is. Ezen változtatott Ferenc pápa: még nem tudom, hogyan fog megvalósulni, de közösen ül majd le velünk, és párbeszédet fogunk folytatni együttesen. Egyszerre találkozik tehát minden magyar püspökkel.

A Szentatya persze kérdezhet is, és ebben sok minden benne van.

Emberi számítások szerint ez lesz az utolsó ad limina látogatásom, noha halálomig püspök maradok. Sokadik alkalommal veszek részt ilyen találkozáson: 1992-ben voltam először, nem emlékszem pontosan, hányadik lesz a mostani, sosem számoltam."

Várszegi Asztrik
pannonhalmi főapát

p01.jpg"Nagyon várom Ferenc pápával az első személyes találkozást. Tavaly Krakkóban elég közel lehettem hozzá az Ifjúsági Világtalálkozón, de közvetlenül most lesz először lehetőségem vele beszélni.

Valószínűleg ez lesz az utolsó olyan hivatalos püspöki látogatás, amin részt vehetek, hiszen jövőre nyugdíjba megyek, ezért is sokat jelent nekem az idei ad limina látogatás.

Érdekes véletlen, vagy talán mégsem az, hogy épp most vasárnapra jelölte ki a Szentatya a Szegények Világnapját. Másnap, november 20-án találkozunk vele, s gondolom, ennek a világnapnak a hangulata is meg fogja határozni az együttlétünket. Ferenc pápa egész eddigi tevékenységének mintegy megkoronázása a szegényeknek szentelt ünnep, amihez hozzá tartozik a mi mindennapi egyházi jelenlétünk ebben a furcsa világban.

Azt várom ettől a látogatástól, hogy megerősít bennünket a szegények szolgálatában, a szolidaritás vállalásában. Bizonnyal segítséget, indítást kapunk majd a pápa szegények egyházáról megálmodott ideájának a magyar viszonyokra való alkalmazásához."

Beer Miklós
váci megyéspüspök

(Képek forrása: uj.katolikus.hu)

süti beállítások módosítása