Várszegi Asztrik elbúcsúzott
Gégény István 2017. november 18.

Várszegi Asztrik elbúcsúzott

Új főapát vezeti hamarosan a hazai bencés közösséget.

asztrik1.jpg

– Mennem kell – zárta tegnapi telefonbeszélgetésünket Asztrik püspök, jelezve, hogy már várnak rá, most zajlik Szent Márton ünnepe Pannonhalmán. A SZEMléleken hamarosan megjelenő főpásztori összeállítás kapcsán készítettem vele rövid interjút, s ekkor még nem sejtettem, hogy beszélgetésünket követően a nyilvánosság előtt bejelenti: néhány hónap múlva más főapátot választ utódjául a szerzetesek közössége.

Ez a "mennem kell" az ő esetében a legkevésbé sem "el kell innen mennem" jelentéssel bír, sokkal inkább annak az embernek a képe jut eszembe, akinek küldetése van, nem áll soha egyetlen helyben. – Mennem kell, mert várnak rám – így teljes az üzenet.

Sokféle értelemben a "menő" közösségvezető, pásztor habitusát jelenítette meg eddigi szolgálatával: bátran, ugyanakkor megfontoltan kommunikál, megőrizve megújít, Ferenc pápa stílusát már korábban gyakorolva hangja, tanítása jó ideje eljut a "falakon kívülre" - s mindezt nincs is kedvem múlt időben megfogalmazni. Merthogy itt marad ő, csak átadja a helyét a főapáti poszton.

Leginkább pedig itt marad velünk a "mennem kell, mert várnak rám" lelkülete, életmódja, küldetéstudata. Érdemes a követésre ez a pásztori magatartás.

Gégény István

süti beállítások módosítása