Ön hány percet beszélget naponta a gyermekével?
SZEMlélek 2017. november 28.

Ön hány percet beszélget naponta a gyermekével?

Idén először adták át a Magyar Fiatalokért Díjat. A két díjazott az élet teljesen más területéről érkezett, mégis ugyanazt tartották fontosnak.

fiatalokert.jpg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta létre a díjat. Nem fiatalok kaphatják, hanem olyanok, akik úgy tesznek sokat a fiatalokért, hogy azt a fiatalok is elismerjék.

Dr. Zacher Gábor toxikológus. Nem egyszerűen csak a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrum osztályvezető főorvosa. Közszereplő, aki a média lehetőségeit kihasználva rengeteget tesz a megelőzésért is. A méltatásában elhangzott, hogy ha egy fiatal egy túltolt éjszaka után arra eszmél, hogy Zacher Gábor néz a szemébe, akkor már jó kezekben van. De a legjobb az, ha el sem jut idáig. Nem véletlen, hogy köszönő beszédében szinte kizárólag a fiatalokkal való kommunikáció fontosságáról beszélt. Beszélgetni kell a fiatalokkal, minél többet.

Egy szülő ma Magyarországon átlagosan napi 7 percet beszélget a gyerekével. Megdöbbentő számadat. De már nem is csodálkozunk azon, hogy sok fiatal küzd alkohol és drogproblémával. Ha egy gyerekkel nem beszélgetnek a szülei, akkor majd meghallgatja a barátait, azok meg ki tudja, mire beszélik rá. Egy magára hagyott, a világban bizonytalanul élő gyerek pedig hamar rátalál az olyan pótszerekre, amelyek eljuttatják Zacher doktor osztályára.

Lendvai Zoltán atya a rédicsi Szentlélek Plébánia vezetője, de sokan csak úgy ismerik: a gördeszkás pap. A világhálón már 1993-ból is találni olyan videót, ahol egy színpadon gördeszkázik reverendában. Mindez nem egyszerűen csak szabadidős elfoglaltság a részéről, fontos része a fiatalok megszólításának. A papokról élő előítéletek egyben egyfajta távolságot is jelentenek azon fiatalok számára, akik nem járnak templomba. De ha egy pap gördeszkára áll, akkor az meghökkentő, nem szokványos, sőt, elgondolkodtató: „Lehet, hogy nem is olyan egy pap, mint amilyennek gondoltam?” Vagy ahogy Zoltán atya mesélte egy tipikus beszélgetés történetét egy fiatallal a gördeszkapályán:

„Atya, maga nagyon ügyes. Mondja, tényleg van Isten?” A gördeszkázás máris megnyitott egy beszélgetést, a beszélgetés pedig megnyit egy embert Isten felé.

gtg.jpgBeszélgessünk minél többet! Egymással is, a fiatalokkal pedig különösen. Ez a legjobb módja annak, hogy egymásra találjunk, hogy megismerjük egymás gondolatait. A bajt csak így lehet megelőzni. A bajban lévőknek elsősorban így lehet segíteni.

Ön hány percet beszélget naponta a gyermekével?

Gundel Takács Gábor

(Nyitókép: Mohai Balázs/MTI)

süti beállítások módosítása