Udvardy György: Vajon reálisak a karácsonyhoz kapcsolódó elvárásaink?
SZEMlélek 2017. december 05.

Udvardy György: Vajon reálisak a karácsonyhoz kapcsolódó elvárásaink?

A pécsi megyéspüspök szerint nem mindenki ünnepel egyformán. Ami egyeseknek a lélek felemelését jelenti, másoknál felerősíti az ellentéteket.

udvardygyorgy.jpg

A katolikus főpásztor az idei Advent kezdete kapcsán nyilatkozott a hirado.hu munkatársának. A teljes interjú ide kattintva olvasható, az alábbiakban néhány részletet idézünk a püspök válaszaiból.

Az adventet a várakozás idejének is szoktuk nevezni, de ha ezt tesszük, szükséges azt is megmondanunk, hogy mire várakozunk. Várakozhatunk az élményeink és a gyermekkori tapasztalatok megújítására, valamilyen kellemes élmény létrejöttére vagy valamilyen kapcsolat megújítására. Ezek mind lehetnek nagyon fontosak. Ám valójában arra figyelünk ebben az időszakban, hogy ki az, aki jön hozzánk, ki az, akinek az érkezésére várunk. Nem is feltétlenül magunkról van szó. Hiszen mi magunkat késszé akarjuk tenni az érkező befogadására, de az igazi kérdés: ki az, aki érkezik?

A karácsony és a vele kapcsolatos elvárások felerősítik nemcsak a mindennapjaink sokszínűségét, hanem a nehézségét is. Azt, hogy van, aki nyugodtan éli az életét, a szomszédja az élet bizonytalanságától retteg. Míg valaki anyagi szempontból biztonságban érzi magát, más a lakásának az elvesztésétől vagy az egészségének a megrendülésétől retteg. Minden nap fontos, ám ebben az időszakban kiemelt figyelmet kap, hogy észrevegyük a körülöttünk lévők szükségleteit. Sosem várható el, hogy az ünnepet mindenki ugyanolyan módon élje át. Vajon a karácsonyhoz, az élethez, az ünnephez kapcsolódó elvárásaink reálisak? Úgy gondolom, nem. Mint ahogy az örömről is sokszor felszínesen, alap és gyökerek nélkül gondolkodik a társadalom, úgy az ünnep sokak számára nem a lélek felemelését jelenti, hanem az egyébként is meglévő ellentétek, fájdalmak fölerősödését.

Az adventi idő hagyományos szokásai, például a roraténak a megünneplése, az Úr érkezését előrevetítő szentírási szakaszok átelmélkedése, vagy a buzgóbb önmegtagadás segít abban minket, engem is, hogy a feladataimat sokkal tisztábban, reálisabban és célszerűbben lássam az érkező Isten Fiának a fényében, aki mindent képes átalakítani. Ferenc pápa Az evangélium öröme című apostoli buzdításában mondja, írja át az evangélium öröme a kalendáriumunkat, a naptárunkat, benne a feladatokat – az legyen az egyetlen rendező elv.

(Kép forrása: uj.katolikus.hu)

süti beállítások módosítása