Vasárnapi boltzár lesz Lengyelországban
SZEMlélek 2017. december 11.

Vasárnapi boltzár lesz Lengyelországban

2018 márciusától tervezik bevezetni az intézkedést, melynek célja, hogy a dolgozók több időt tölthessenek családjaikkal. A lengyel püspöki kar szerint nemcsak a nagyboltok dolgozóinak, hanem mindenki számára biztosítani kellene a szabad vasárnapot.

gettyimages-134422291-800x500_1.jpg

Elfogadta a lengyel alsóház a vasárnapi boltzárról szóló törvényjavaslatot, amelyet az ország legnagyobb szakszervezete tavaly nyújtott be. A szenátusi és államfői jóváhagyás előtt álló tervezet 2018 márciusától csak havi két vasárnap engedélyezné a nagyboltok nyitvatartását. 2019 elejétől csak minden hónap utolsó vasárnapján lennének nyitva az üzletek, 2020 januárjától pedig teljes vasárnapi zárvatartás lépne életbe a nagyterületű üzleteknél, olvasható a jogiforum.hu oldalán. 

A javaslatot támogató kormánypárt, a Jog és Igazságosság pártja, valamint a kezdeményező szakszervezetek célja, hogy a dolgozók több időt tölthetnének a családjaikkal. 

A boltzár alól kivételt képeznének a pályaudvarokon és benzinkutakon működő boltok, valamint az olyan kisüzletek, mint a cukrászdák és pékségek, illetve az online boltok. Az ünnepek előtti vasárnap is felmentést élveznének a zár alól.  

A lengyel püspöki konferencia által kiadott közleményben nehezményezték a törvény hatáskörét, véleményük szerint mindenki számára biztosítani kellene a szabad vasárnapot, írta a catholicherald.co.uk.

süti beállítások módosítása