Milyen a teremtéstudatos advent?
SZEMlélek 2017. december 12.

Milyen a teremtéstudatos advent?

Hallottunk már testtudatosságról, környezettudatosságról és öntudatosságról is, de milyen a teremtéstudatosság, pláne, ha adventről van szó?

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület hagyományt teremtett a húsvéti időszak "zöld böjtjével". De nem érik be ennyivel, a karácsony előtti felkészülési időszakra is elkísérik környezettudatos tanácsaikkal az arra vállalkozót.

994dc8f4cb0dd355aaa6ec768f4802fd.jpg

Lelki szempontokkal és gyakorlati javaslatokkal segítik annak tudatosítását, hogy mint emberek szeretetből teremtett lények, ugyanakkor pedig a teremtésért felelősek vagyunk. Hétről hétre olyan vállalásokra hívnak, amelyek az advent minden napjára egy kis feladatot, ugyanakkor lelki töltődést ad. 

Gyalog menni, ahová csak tudok – azért is, hogy jobban a „bőrömön érezzem” a távolságot, a teret, a levegőt, jobban benne legyek mindabban, ami körülvesz

Kenyeret sütni – azért is, hogy jobban megtapasztaljam azt, ahogyan a Teremtő táplál

Fair trade terméket vásárolni abból, amiből lehet (pl. tea, kávé, csokoládé, déligyümölcs) – azért is, hogy vállalva esetleg a magasabb árat / a kisebb mennyiséget, a több utánjárást, érezhető erőfeszítést tegyek az igazságosabb életformáért

Madarakat etetni-itatni (előtte utánanézve a szakszerű módnak!) – azért is, hogy „hirdessem az evangéliumot minden teremtménynek” (vö. Mk 16,15)

Hajléktalannal, kéregetővel kezet fogni és érdeklődve elbeszélgetni – azért is, hogy tegyek valamit a „selejtezés kultúrája” ellen (LS 22)

Egész nap csapvizet inni (más ital helyett) – azért is, hogy megérezzem a legegyszerűbb valóságokban az ajándékot

A "zöld adventet" a teremtesvedelem.hu oldalon követheted, ahol minden napra találsz egy-egy tippet a felkészüléshez.

süti beállítások módosítása