Székely János: Kell a kerítés, de legyen ajtó rajta
SZEMlélek 2017. december 13.

Székely János: Kell a kerítés, de legyen ajtó rajta

A szombathelyi püspök a körmendi plébános áthelyezése kapcsán újabb gondolatokat fogalmazott meg, amelyek a menekülthelyzet hazai és külföldi kezeléséhez adnak iránymutatást.

szekely_3.jpg

Székely János egy furcsának tűnő papi áthelyezés kapcsán nemrég tisztázta, hogy irányába semmilyen politikai megkeresés nem történt, nem befolyásolták a körmendi plébános Celldömölkre való áthelyezésében. Újabb írást küldött a SZEMléleknek, amelyben korábbi szavait megerősítve tágabb perspektívába helyezi a témát.

A körmendi plébános áthelyezésével kapcsolatban semmilyen politikusi megkeresés nem érkezett hozzánk, nem egy ilyesfajta nyomás eredménye Németh Zoltán atya áthelyezése. Celldömölk az egyházmegyénk egyik legjobb plébániája. Város, kegyhely, egyházi iskola is működik: sok lehetősége van itt egy papnak, hogy a papi küldetését gyümölcsözően végezze. Egyáltalán nem büntetés, inkább kitüntetés ide kerülni. Az előző celldömölki plébános szerzetbe lépett, ezért kellett ide egy új plébánost helyeznünk. Németh Zoltán atya pedig olyan valaki, aki képes ezt a fontos plébániát jól ellátni, és szívesen is vállalta ezt az áthelyezést.

Azt, hogy Zoltán atya menekülteket befogadott a körmendi plébániára, nagyon helyesnek tartottam és tartom ma is. Hálás vagyok neki érte. Én magam is igyekszem hasonló módon segíteni a rászorulóknak.

Természetesen elsősorban ott kell segítenünk, ahol a baj oka van. Ezért a magyar katolikus egyház az egyik iraki keresztény falu újjáépítésben, az Erbil-i iskola felépítésében és a libanoni karitászon keresztül a hazatérésükre váró menekültek megsegítésében vesz részt. Nagyon fontos a bevándorlás kérdésével kapcsolatban a saját nemzeti kultúránk és biztonságunk megőrzése is. Nagyon fontos volna a Föld szegényebb országainak hathatós megsegítése, és annak elérése, hogy a Földünkön jelenleg meglévő óriási vagyoni és jövedelmi különbségek csökkenjenek. De mindezek mellett fontos a valóban rászorulók megsegítése is. Helyes, hogy Magyarország határain ott van a kerítés, de az éppúgy fontos, hogy a kerítésen legyen ajtó is, és a jogos kérelmek pozitív elbírálásban részesüljenek.

Székely János
szombathelyi megyéspüspök

A katolikus főpásztor magyar püspöktársai közül elsőként fogalmazta meg 2015 őszén rendszerezetten a bevándorlás keresztényi megközelítésének lényegét – akkor is közvetlenül a SZEMléleknek küldte el írását, amely ide kattintva olvasható.

(Kép forrása: hvg.hu)

süti beállítások módosítása