Test és lélek: "bencés szálloda" épül Pannonhalmán
SZEMlélek 2017. december 14.

Test és lélek: "bencés szálloda" épül Pannonhalmán

A spiritualitáshoz társulva a fizikai felüdülésre is nagyobb fókuszt helyez a főapátság: 5 milliárdos beruházás révén 4 csillagos hotellel bővül a már most is sokszínű turisztikai és lelki centrum.

1_12.jpg

Két évtizedre szóló együttműködési megállapodást kötött a Marriott szállodalánc képviselője és Várszegi Asztrik főapát, amelynek nyomán 2020 húsvétján színvonalas hotel nyithatja meg kapuit Pannonhalmán. A munkálatok várhatóan 2018 márciusában kezdődnek – akkoriban jelenthetik be az új főapát személyét is –, a 99 szobás létesítményt pedig geotermikus fűtésrendszerrel, napkollektorokkal, konferenciateremmel, wellness részleggel, látványsörözővel és étteremmel teszik igazán korszerű, többfunkciós épületté.

Mivel a SZEMlélek olvasóinak köréből a korábbiakban több jelzés érkezett arra vonatkozóan, vajon miként egyeztethető össze a bencés lelkiség, egy szerzetesi közösség küldetése az egymást érő korszerű beruházásokkal, megkerestük a Pannonhalmi Főapátság kommunikációs vezetőjét, hogy segítsen megérteni az összefüggéseket.

3_8.jpg

– A főapátság vállalkozásai nem öncélúak, ezek egyfajta missziónak tekinthetők – közölte érdeklődésünkre Kormos Gyula. – Sok emberhez el lehet jutni a Szentírás üzenetével, de ugyancsak sokan vannak, akik más módon találnak el Istenhez. A pannonhalmi rendezvények, a bor, a kultúra mind különleges transzfer a társadalom felé. Igyekszünk megtalálni ezeket a felületeket, s kétségkívül a szálloda lesz majd a zászlóshajója a turisztikai jellegű fejlesztéseinknek. Szent Benedek Regulájában külön fejezet foglalkozik a vendégek fogadásával, tekinthetjük ezt is a bencés szerzetesek egyik alaptevékenységének - mutatott rá a kommunikációs vezető.

A következő évek során felépülő szálloda egyfajta jelzése is annak, hogy már sokkal több látni- és befogadnivaló várja az ide látogatókat, mint amihez néhány óra elegendő lenne. Bazilika, kerengő, főkönyvtár, gyógynövénykert, galéria, kilátó, Viator étterem, erdei kápolna – és akkor még el sem indultunk kirándulni a Bakonyba. – Veszprémtől a Fertő tóig, Soprontól Tatáig számtalan érdekesség várja azokat a vendégeket, akik a jövőben ebben a hotelben megszállhatnak – indokolja a beruházás megalapozottságát Kormos Gyula.

2_8.jpg

Ráadásul a szállodalánc és a Pannonhalmi Főapátság között megkötött megállapodás előtti napon Várszegi Asztrik is csatlakozott közössége képviseletében ahhoz az összefogáshoz, amelynek célja, hogy Győr lehessen néhány év múlva Európa kulturális fővárosa.

Amennyire merésznek, meglepőnek tűnik egy korszerű szálloda felépítése a pannonhalmi majorság területén, annyira érthető, hogy a bencések testre és lélekre egyaránt odafigyelnek.

süti beállítások módosítása