Papi bűnök is előmozdíthatják a kötelező cölibátus eltörlését
SZEMlélek 2017. december 18.

Papi bűnök is előmozdíthatják a kötelező cölibátus eltörlését

Ausztráliában sokkoló jelentést állított össze az a bizottság, amely gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazásokat vizsgált. Egyházi személyek is érintettek.

ausztral.jpg

Összesen 189 ajánlást fogalmazott meg a Gyerekek Szexuális Bántalmazására Adott Intézményi Válaszokat Vizsgáló Királyi Bizottság Ausztráliában. Bár a kutatás nem a katolikus egyházat célozta elsődlegesen, számos vallási visszaélésre derült fény, ezek jelentős része katolikus egyházi személyeket érint. Emiatt a 17 kötetes zárójelentés összeállítói javaslatot tettek "a papi cölibátus megszüntetésére és a gyónási titoktartás korlátozására" is – olvasható az Euronews beszámolójában. Noha erre állami szerveknek aligha lehet közvetlen ráhatásuk, az esetek sokasága miatti kiáltás talán a Vatikánig is elhallatszik.

Az MTI közlése alapján konkrétan azt kérik, hogy az ausztrál püspöki konferencia kérvényezze a Vatikántól, fontolják meg az önkéntes cölibátus bevezetését a papok számára. A püspöki testülettől azt is elvárják, hogy tisztázzák: titoktartás kötelezi-e a papot, ha a gyóntatófülkében tudomására jut, hogy valaki gyerekeket molesztált,illetve hogy a pap adhat-e feloldozást egy elkövetőnek, amíg az nem tett vallomást a rendőrségen. A bizottság szerint bűncselekménnyé kellene nyilvánítani, ha valaki nem tájékoztatja a hatóságokat, ha pedofil bűntény gyanúja jut a tudomására, és ez alól a papok sem lehetnek kivételek.

Nemzeti tragédiának nevezte a most feltárt szégyenletes események összefüggését az ausztrál miniszterelnök. Malcolm Turnbull (ő látható a nyitóképen) úgy fogalmazott: épp azoktól szenvedték el a megaláztatásokat az áldozatok, akiknek szeretni és védelmezni kellett volna őket.

A jelentés szerint az ausztrál katolikus egyház a nyolcvanas évek óta több mint kétszáz millió dollárt fizetett az áldozatoknak kompenzációként. A bizottság nem állította, hogy a gyermekek elleni szexuális visszaélések a papi nőtlenség közvetlen következményei lennének, de úgy vélik, a kötelező cölibátus hozzájárul a problémához.

(Forrás: MTI, Euronews, fotó: theaustralian.com.au)

süti beállítások módosítása