Lehetne ez a karácsony más, mint a többi?
Gégény István 2017. december 20.

Lehetne ez a karácsony más, mint a többi?

Persze, hiszen a szokások követése ellenére valójában minden évben egy kicsit másként éljük át az ünnepet. De mindig van, amiben érdemes fejlődni, növekedni.

ciposdoboz.jpg

Azok közé tartozom, akiket inkább zavar, semmint örömmel tölt el a karácsonyt megelőző hetek forgataga. Szeretem látni a találkozásokat, a forralt bor melletti beszélgetéseket, de ez a csúcsra járatott kereskedelmi adalék megfekszi a lelkemet. Mivel ebben az időszakban bármit el lehet adni, az erre szakosodottak meg is próbálják még a bármit is eladni, minden négyzetméternyi felületet leuralva közösségi életterünkből.

Keresztényként, karácsony igazi értelmét ismerve/kutatva, békés, csendes ádventre vágyakozva még nehezebb elviselni ezt az előre hozott karácsonyozást, érthető okokból.

Valamiért mégis azt érzem, ez a karácsonyelő más, mint a többi. Nyitott szemmel araszolva, botladozva az utcai árusok között ugyanis egyre több szeretet-lenyomattal találkozhatunk országszerte. Cipősdoboz gyűjtőpont itt, mikulásgyár (micsoda borzasztó kifejezés, ezt még nem bírtam megszokni) ott, adományvonal tárcsázására buzdító hirdetések amott.

Mintha a nagyvilág is kezdené felfedezni, hogy valami hiányzott eddig az ajándékokban tobzódó vásározásból. Konkrétan a lényeg az, ami háttérbe szorult. A felkarolás, jófejség, együttérzés, másokra figyelés, saját gazdagságunk felfedezése és elismerése a nálunk szegényebbekhez képest, majd ennek nyomán szeretetből való cselekvés.

Eddig is akadtak szép számmal ilyen kezdeményezések, de 2017 adventjén mintha áttört volna valamiféle gát. A sok nemes kezdeményezés, jótékonysági akció mécseslángja a szemünk láttára terebélyesedik fáklyává, és az a helyzet, hogy aki adakozni szeretne, annak lassan keresnie sem kell a lehetőséget, mert az különféle formákban úton és útfélen, még a világháló keresztül is elénk ugrik. A kérdés már csak az, hogy mi elugrunk-e ezen lehetőségek elől, vagy egy kicsit más úton közeledünk a szent este felé, mint eddig.

Felmerült a SZEMlélek szerkesztőinek körében, hogy összegyűjtsünk néhány adományozási lehetőséget, de az a tapasztalatunk, hogy erre aligha van szükség. Ez a karácsony igenis lehet más, szebb, örömtelibb személyes és társadalmi szinten is, mint a korábbiak, amiket eddig átéltünk. Ennek esélyét már nem foghatjuk a zajra, a forgatagra, a vásározókra. Ők eddig is ott voltak, sokáig ott lesznek még.

gi_intro.jpgVelük együtt azonban a jó szándék által feldobott labdák is egyre nagyobb teret nyernek, tengernyi lehetőség, tucatnyi kinyújtott kéz vár ránk. Ezek a lehetőségek mind azt kérdezik tőlem, tőled, tőlünk: lehetne ez a karácsony más, mint a többi?

Gégény István

(A nyitókép a budapesti Deák Ferenc téren készült.)

 

 

* * *

 Még több karácsonyi készülődős cikket olvashatsz a Toptalq témaoldalán, akár az alábbi idővonal elemeire kattintva...

süti beállítások módosítása