Ternyák Csaba: Le kell győznünk azt a kísértést, hogy az embereket betereljük a templomba
SZEMlélek 2018. január 06.

Ternyák Csaba: Le kell győznünk azt a kísértést, hogy az embereket betereljük a templomba

Az Egyház nem hittérítéssel, hanem vonzással növekszik, hangsúlyozza az egri érsek, akit 25 éve szenteltek püspökké.

ternyakcs.jpg

Az Egri Főegyházmegye katolikus főpásztorával a Magyar Kurír készített interjút, amelynek teljes szövege ide kattintva olvasható. Néhány részletet idézünk Ternyák Csaba válaszaiból.

Nagyon sok okom van az örömre, hiszen azt, hogy nem vagyok egyedül a szolgálatban, nemcsak az ünnepi alkalmak idején érzékelem. Az egyházmegyének százhetven papja és négyszáz hitoktatója van. Kétezer pedagógus dolgozik intézményeinkben. Ez a csapat segít abban, hogy az evangélium hirdetésének feladatát – amely a püspök legfőbb küldetése – el tudjam látni. A magyar állam után az Egri Főegyházmegye a legnagyobb iskolafenntartó Magyarországon – húszezer diák tanul intézményeinkben. Persze nem szeretnénk a számok bűvöletében élni, hiszen a szolgálat mélysége és hatékonysága a fontos. Az egyházmegye területén nagyon sok szegény ember él, rengeteg a tennivaló, ebben főleg az egyházmegyei karitász szolgálatára tudok támaszkodni. A legtöbb plébánián hatékonyan működnek a karitászcsoportok. Az árvizek és egyéb katasztrófák okozta károk enyhítésében sajnos jelentős tapasztalatunk van, mivel ilyen esetek a területünkön gyakran előfordulnak.

Szent II. János Pál pápa különösen fontosnak tartotta, hogy meglátogassa a híveit, fogadja azokat, akik elzarándokolnak Rómába, és erősítse őket a hitben. Annak idején magam is sok embernek segítettem abban, hogy részt vehessen a Szentatya reggeli miséjén. Nagyon lényeges ugyanis az egyházélmény. Ferenc pápa ezt kiegészíti azzal, hogy látogassuk meg a peremvidékeket is. Minden egyházmegyének megvan a maga perifériája, amelyet fontosnak tartok meghatározott rendszer szerint végiglátogatni. De megvan a központja is. Itt, a főegyházmegyében az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyház tölti be azt a funkciót, amit Rómában a Szent Péter-bazilika testesít meg. A kisebb településeken a közösségek is kisebbek. Fontos tehát, hogy rendezzünk olyan találkozókat, ahol a hívek érezhetik, hogy összetartoznak másokkal, találkozhatnak és megismerkedhetnek az egyházmegye távolabbi vidékein élőkkel. Örömmel látom, hogy komoly igény van erre.

XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa is arra tanít, hogy az Egyház nem hittérítéssel, hanem vonzással növekszik. Le kell győznünk azt a kísértést, hogy az embereket betereljük a templomba. Mindenkit hívunk, hiszen a szentmise a csúcs és a forrás, életünk legfontosabb része, de mindenkinek szabadon és önként kell rátalálnia. Ezért tartom fontosnak, hogy a liturgia mindig felemelő és szép legyen. Érezzék a résztvevők, hogy ez életük kiemelkedő mozzanata, amikor olyan lelki táplálékot kapnak, amely elkíséri őket.

Az Úristen szemében huszonöt, ötven vagy ezer év ugyanannyi. Nem az évek számítanak, hanem az, hogy mennyire adtuk át magunkat Istennek. Csak remélni tudom, hogy ez a szolgálat a magam és mások üdvösségét is előmozdította. Természetesen hálával gondolok vissza az elmúlt esztendőkre.

(Fotó: Thaler Tamás)

süti beállítások módosítása