25 ezer pap, 2300 szeminarista – így állnak a lengyel katolikusok
SZEMlélek 2018. január 08.

25 ezer pap, 2300 szeminarista – így állnak a lengyel katolikusok

Szinte minden lengyel kötődik a hithez, ám ott is hullámzó az elkötelezett hívek száma. Meglepően precíz adatok derültek ki a vallásgyakorlatról.

lengyeltemplom.jpg

2016-ban a lengyel katolikusok 36,7 százaléka vett részt vasárnap szentmisén, 16 százalékuk áldozott – tájékoztat a lengyel helyi egyház statisztikai hivatala. nem tudni, mi alapján rendelkeznek ilyen precíz kimutatással, de nem először mérik fel ezeket az adatokat. Ennek fényében 2015-höz képest a vasárnapi szentmisére járók száma 3,1 százalékkal, a szentáldozáshoz járulók száma 1 százalékkal csökkent a következő évben.

2016-ban minden vasárnap 48 ezer szentmisét mutattak be Lengyelországban. Valahonnan az is kiderült, hogy a hívek a reggel 8 és 11 órakor kezdődő szentmiséket látogatták gyakrabban. Az adott évben 2300 szeminarista tanult az egyházmegyei szemináriumokban. Lengyelországban 18 ezer szerzetesnő és 11 ezer 900 szerzetes végez szolgálatot. A papság összlétszáma Lengyelországban 25 ezer volt 2016-ban. Országszerte több mint 10 ezer plébánia működik, amelyekhez 35,7 millióan tartoznak.

Wojciech Sadlon atya, a lengyel helyi egyház statisztikai hivatalának igazgatója így kommentálta a számadatokat: „Észrevehető, hogy az emberek egyre kevésbé nyitottak a spirituális dimenzió felé. Ugyanakkor szinte minden lengyel kötődik a katolicizmushoz, amelyet a viszonylag állandó tendencia is mutat az utóbbi öt évben. 2015-ben enyhén növekedett a vasárnapi szentmisére járók és a szentáldozáshoz járulók száma. 2016-ban ez a szám csökkent. Ezzel párhuzamosan azonban a keresztelések és az egyházi házasságok, valamint az elsőáldozók száma növekedett.”

(Forrás: Vatikáni Rádió, a képen a krakkói bazilika látható)

süti beállítások módosítása