Így NEM imádkoznak a britek
SZEMlélek 2018. január 17.

Így NEM imádkoznak a britek

Egy friss brit kutatás szerint a szigetország felnőtt lakosainak több mint fele imádkozik - bár jelentős részük nem vallja magát vallásosnak.

A Tearfund nevű keresztény jótékonysági szervezet megbízásából készült felmérés szerint az imádkozók harmada imahelyen, másik harmaduk lefekvés előtt vagy felkeléskor fordul Istenhez. 

13975453576_5172167ba1_k-1260x650.jpg

A tanulmány szerint a nemvallásos britek 20%-a imádkozik: a válaszadók fele nehéz időkben fordul Istenhez, míg 9%-uk pedig legalább alkalomszerűen.

Miért imádkoznak a britek? Közel háromnegyedük családjukért, 41% így ad hálát Istennek, 40% gyógyulást kér. Csupán 24% imádkozik a világ problémáiért, mint a szegénység vagy a természeti csapások. 

A katolikusok 42%-a vallotta úgy, hogy rendszeresen, míg 13% sosem imádkozik. A protestánsoknál még ennél is rosszabb a szám: az anglikánok 23%-a rendszeresen imában fordul Istenhez, de közel harmaduk sosem, még nehézségek között sem imádkozik. A reformátusok 44%-a imádkozik bármilyen gyakorisággal, közülük viszont csak 17% rendszeres imádkozik.

Az evangélikus és a karizmatikus egyház tagjai sokkal rendszeresebb imádkozók: a "független" protestánsok 86%-a hetente legalább egyszer imádkozik.

A szomorú számokat némileg magyarázza, hogy kevesebb mint az imádkozók fele vallotta, hogy Isten meghallja őket, és csak negyedük számára ad jobb érzést az ima. 

A kutatás összhangban áll XVI. Benedek által kiadott tanulmánnyal, amely szerint a nemvallásos britek negyede imádkozik, legalább alkalomszerűen.

A tanulmányt készíttető alapítvány képviselője arra hívja az embereket, hogy imádkozzanak a világ nehézségeiért.

- Gyakran könnyebb a hozzánk közeli nehézségekért imádkozik, de arra biztatunk mindenkit, hogy köteleződjenek el a világ gondjai iránt való imában, és imádkozzanak a mélyszegénység megszűnéséért.

(catholicherald.co.uk)

süti beállítások módosítása