Állami milliárdoktól gyorsulhat fel a "humán reprodukció"
SZEMlélek 2018. január 26.

Állami milliárdoktól gyorsulhat fel a "humán reprodukció"

A sajátos megfogalmazás a lombikprogramok intenzívebb támogatását takarja, amivel kapcsolatban országos vita bontakozott ki a tavalyi év második felében.

lombikoskep.jpg

– Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben – fogalmazott Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke 2017. augusztus 20-án. A megszólalás jelentős társadalmi vitát váltott ki, amely során nyilvánvalóvá vált, hogy még katolikusok körében sem teljesen elfogadott a katolikus egyháznak az emberi élet továbbadására, a megtermékenyítésre vonatkozó tanítása.

Talán nem véletlen, hogy a kormányzat és a katolikus egyház között feszültséget eredményező ügy érzékenysége okán a várólisták megszüntetésére vonatkozó MTI-híradásban egyszer sem szerepel a lombik kifejezés. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a kaposvári reprodukciós központ átadásakor azt mondta: az a cél, hogy senkinek ne kelljen várnia, akinek ilyen módon van lehetősége a gyermekáldásra. Az "ilyen módon" alighanem a mesterséges beavatkozást jelenti.

Elmondása alapján a kormány országosan 8 milliárd forintot biztosít reprodukciós központok kialakítására, a páciensek anyagi terheinek csökkentése érdekében 70 százalékról 90-re emelte az eljárásban alkalmazott gyógyszerek támogatási arányát.

Tájékoztatása szerint Magyarországon 2015-ben 6984, 2017-ben már 7180 reprodukciós beavatkozást végeztek, a cél az európai unós átlagnak megfelelő mintegy 12 ezer beavatkozás elérése. Ennek céljával Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen is növelik a kapacitást.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerint a központ átadásának napja a remény napja a megyeszékhelyen.

lombikfelm.jpg

Tény, hogy jelentős az IVF (in vitro fertilizáció, mesterséges megtermékenyítés) társadalmi elfogadottásga, ahogy az sem lehet vita tárgya, hogy a katolikus egyház a természetes megtermékenyítést tartja az életadás helyes útjának.

Ennek kapcsán érdekesség, hogy a közelmúltban egy másik, ugyancsak vitát kiváltó egyházi megszólalás, a hódmezővásárhelyi plébános kormány melletti és egy független képviselő elleni nyilvános "iránymutatása" kapcsán a területileg illetékes főpásztor, Kiss-Rigó László a Magyar Idők érdeklődésére rámutatott: "az egyház nem folytat pártpolitikát, ugyanakkor magától értetődően támogat mindenkit, legyen az magánszemély, politikus vagy társadalmi szervezet, aki, illetve ami a keresztény értékek mentén fejti ki tevékenységét. Ilyen érték például a magzati élet és a családok vagy a házasság szentségének védelme."

(Nyitókép forrása: healthy-magazine.co.uk)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása