Egyházi stadion és zenepalota is lesz Szegeden, 20 milliárdos állami támogatással
SZEMlélek 2018. január 31.

Egyházi stadion és zenepalota is lesz Szegeden, 20 milliárdos állami támogatással

A püspök szerint nem az egyházmegye találta ki az említett célok többségét. Egyedülálló kétnyelvű gimnáziumot is alapítanának Dél-Magyarországon.

szeged_satdion.jpg

– A Szeged–Csanádi Egyházmegye 2030-as millenniumára való készülődés célja elsősorban nem a fizikai, hanem a lelki, szellemi megújulás, küldetéstudatunk megfogalmazása. Távolinak tűnhet az időpont, de amit most teszünk, azt már az évforduló jegyében valósítjuk meg – fogalmazott a Dél-Magyarország című lapnak Kiss-Rigó László katolikus főpásztor.

A fejlesztéseket a kormány is támogatja, méghozzá 20 milliárd forinttal. Erről Lázár János miniszter adott tájékoztatást ugyanannak a szerkesztőségnek, aki azt mondta, az összegből új általános iskolát és gimnáziumot épít az egyházmegye, a zeneművészeti képzésben is szerepet vállalnak.

Kiss-Rigó László elmondása alapján elsősorban nem az egyházmegye találta ki a célokat, hanem Szeged kulturális és társadalmi környezete fogalmazott meg kéréseket feléjük.

Az egyik egy zöldmezős beruházás, a volt Napfény kemping helyén létesülő sportcentrum, amely komplexum a sport mellett családi és ifjúsági programoknak ad majd helyet. Egy 36 tantermes iskolát is tervez létesíteni az egyházmegye Szegeden, amely általános és középiskolát is magában foglal. Nemrég került vissza az egyházmegyéhez a Tóth Péter-palota, amelyben várhatóan jövő szeptemberben kezdheti meg működését az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium. A megyés püspök elmondta, hogy a minisztérium, az egyetem, a szülők és tanárok egyaránt felkérték őket arra, hogy vegyék át az iskola fenntartását. Kollégiumot is épít az egyházmegye központi költségvetési támogatásból.

(Forrás: delmagyar.hu, illusztráció: magyarepitok.hu)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása