Boldoggá avatják a lányt, aki életét adta a tisztaságért
SZEMlélek 2018. február 02.

Boldoggá avatják a lányt, aki életét adta a tisztaságért

Hivatalosan is elismerték a tisztaságát védő fiatal csángó nő vértanúságát. A ferences harmadrendiek közé tartozó Antal Veronikát 1958-ban, 23 évesen ölték meg Csángóföldön.

antal-veronika.jpg

Mélyen vallásos, istenfélő moldvai csángó család elsőszülött gyermeke volt Antal Veronika, aki már 16 évesen Istennek akarta szentelni életét. A Ferences Világi Rendbe kérte felvételét, valamint tisztasági magánfogadalmat tett. Mindennap szentmisére járt, annak ellenére, hogy 8 kilométerre lévő templomban volt erre csak lehetősége.

1958. augusztusában egy ünnepi szentmiséről hazafelé tartva egy fiatalember támadta meg, akit tisztasági fogadalmára hivatkozva visszautasított. Erőszakot akart tenni Veronikán, aki teljes erejéből ellenállt, végül a fiú 42 késszúrással ölte meg a 23 éves lányt a kukoricamezőn. Másnap találtak rá a lányra, jobb kezében rózsafüzérrel.

– Boldog az az asszony, aki világra hozott, mert tisztaságban jöttél a világra, és szűzen is távozol a világból – mondta az egyik hivatalos orvosszakértő, aki a szülői házba szállított testet vizsgálta.

2003-ban indult a hivatalos szenttéavatási per, melynek keretében több tanút, köztük a megtért gyilkost is kihallgatták.

(hu.radiovaticana.va)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása