Irakba készül utazni Ferenc pápa
SZEMlélek 2018. február 12.

Irakba készül utazni Ferenc pápa

A katolikus egyházfő jól ismeri a helyi helyzetet, felkészült az ország felkeresésére, valószínűleg egy napot fog ott tölteni.

irak.jpg

Louis Rafaël Sako káld pátriárka február elején a Vatikánban bemutatott egy egynapos pápai látogatásra vonatkozó programtervezetet: Úr városában (a Biblia szerint itt élt, avagy innen származik Ábrahám) ökumenikus igeliturgia, Bagdadban a vallási és politikai hatóságok köszöntése, Erbílben szentmise – adta hírül a Vatikáni Rádió. A terv kivitelezése azonban egyelőre nem lehetséges, elsősorban a kurdok és az arabok közötti feszültség miatt. Komoly belpolitikai és biztonsági problémák indokolják, hogy Ferenc pápa várjon még a fontos utazással.

Amíg a helyzet stabilizálódik, egy másik programot viszont megtartanak. A "Szenvedő egyház megsegítése" nevű jótékonysági szervezet kezdeményezésére február 24-én a Colosseum, valamint két iraki és szír templom vörös színbe borul majd, hogy így hívják fel a figyelmet a keresztényüldözésre a világban.

irak2.jpgSako pátriárka Bagdadban, egy keresztény vezetőknek köszönetet mondó rendezvényen

– A fény meggyújtása reményt hoz az embereknek, akik rengeteget szenvedtek. Az ún. Iszlám Államot legyőzték és az emberek vissza akarnak térni. Javult a biztonság Irakban és folyamatban van a kiengesztelődés és a stabilitás megteremtése. A fundamentalizmusnak és a terrorizmusnak nincs jövője, a gonoszt testesítik meg. Bár vannak problémák, nagy remények is: a Ninivei-fennsíkról és a Moszulból elűzött 20 ezer család közül 7 ezren már visszatértek. A többi család azért nem tudott hazatérni, mert otthonaikat nem hozták még helyre – adott tájékoztatást a visszatérésről, az új kezdet reményéről a káld pátriárka.

(Forrás: Vatikáni Rádió, képek: christiansinpakistan.com, asianews.it)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása