Nem, nem haldoklik XVI. Benedek
Gégény István 2018. február 12.

Nem, nem haldoklik XVI. Benedek

Olyan hírek jelentek meg a hazai médiában, mintha szinte csak napjai lennének hátra az emeritus pápának. A volt egyházfő eredeti üzenete viszont egészen másról szól.

benedek2.jpg

Nem először vagyunk kénytelenek cáfolni azt a hamis híresztelést, miszerint Joseph Ratzinger haldokolna – ide kattintva olvasható tavaly októberi cikkünk. Ezúttal olyan címekkel találkozhatunk, miszerint "Szomorú hírek érkeztek: az Úr háza felé tart XVI. Benedek pápa" (a hivatkozás elnevezése is beszédes: ripost.hu/cikk-papa-halal-bucsu), de a "szomorú üzenet" nem csupán a kormánypártmédia bulvárlapjában, hanem az MTI híradásában is felbukkan. Ennek nem köszönhetően pedig olyan honlapokon terjed a félrevezetés, amelyek kritikátlanul átvesznek ilyen kiforgatott információkat.

A szomorúság eleve totális félremagyarázása XVI. Benedek eredeti közleményének, amiből egyesek ezt a téves kimenetet ferdítették. Ráadásul mi abban a megdöbbentő, ha egy keresztény ember az Úr háza felé tart? A hírfaragók netán most csodálkoztak rá, hogy Benedek pápa hisz a mennyországban...

Mit is írt pár napja saját maga Joseph Ratzinger, válaszul az állapota iránt érdeklődők kérdésére a Corriere della Sera munkatársának?

Mélyen megérintett újságjuk sok olvasói levele, akik szeretnék tudni, hogyan is telik életemnek ez az utolsó szakasza. Magamról csak annyit tudok elmondani, hogy lassan megcsappannak fizikai erőim, bensőleg zarándokúton vagyok Hazafelé, szeretettel és jósággal körülvéve. Nagy kegyelem számomra az engem körülvevő szeretet utamnak ezen az utolsó szakaszán, mely néha egy kicsit fárasztó. Olyan szeretet és jóság vesz körül, melyet el sem tudtam volna képzelni. Ebben az értelemben olvasóinak a kérdését úgy tekintem, mint ami elkísér egy darabon. Éppen ezért nem is tudok mást tenni, mint hogy köszönetet mondok és mindenkit biztosítok az imádságomról.

Vagyis egy 90. életévét betöltött ember tudja, hogy élete utolsó szakaszát éli, ereje gyengül, lélekben készül mennyei hazájába, közben hálás, szeretet és jóság veszi körül.

Ráadásul épp tegnap, február 11-én volt az évfordulója annak a ritka bejelentésnek, amellyel XVI. Benedek elindította lemondásának folyamatát. Ez a hatalmas alázatról, lelki nagyságról tanúskodó tett is arra hív, hogy több figyelemmel, tisztelettel forduljunk a még köztünk élő egykori egyházfő felé. Ide kattintva olvasható egy beszélgetés néhai másodtitkárával a lemondás hátteréről és arról, hogy miként fogadott teljes engedelmességet utódjának.

XVI. Benedek állítólagos haldoklásáról egyébként már 2013-ban "hírt" adott a magyar média, de ha a sajtón múlna, Ferenc pápa sem lenne már velünk. Még jó, hogy nem rajtuk múlik.

(Kép forrása: bild.de)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása