Ezt üzenték a német katolikusok a vitatott mise kapcsán
Gégény István 2018. február 14.

Ezt üzenték a német katolikusok a vitatott mise kapcsán

Állásfoglalást kértem az Aachen-i Egyházmegye vezetésétől az interneten is látható idei egyik "bolondok miséje" kapcsán. Mutatom, mit válaszoltak.

aachen.jpg

Számos magyar katolikus megütközve fogadta, hogy a Németország egyik régiójában több évtizedes hagyományként zajló "bolondok miséje" egyik alkalmán a liturgiát karneváli elemekkel, tréfálkozással és egyéb nehezen érthető, aligha elfogadható hozzávalókkal "színesítették". Ezen katolikusok közé tartozom magam is, aki pedig megkérdezte a véleményemet, annak ezt el is mondtam. Amint az esemény hátterét bemutató, a helyi hagyomány fő üzenetét megvilágító cikkünkhöz kapcsolódó hozzászólásban is jeleztem: "Valószínűleg én sem tudnám szentmiseként megélni azt, ami ezeken az eseményeken zajlik. Az ilyesmi szerintem inkább közösségi házba, farsangi bálba való."

Nem csupán hívő katolikusként, hanem hittanárként is megzavart, amit láttam, ám a távolból való ítélkezés, aligha célravezető megbotránkozás helyett ezúttal is a párbeszéd, megértés útját választottam. Nem véletlenül, hiszen megtapasztaltam, hogy ez az út képes közeledést, akár gyógyulást is hozni, ahogy történt az úgynevezett Horthy-mise körüli felháborodás, vagy a lombikvita esetében és számos más alkalommal, amikor a SZEMlélek közreműködésével sikerült legalábbis oldani a feszült helyzetet a szembehelyezkedő felek között.

Ezért megtettem azt, amit bárki más is megtehetett volna (lehet, hogy így történt, ám nincs tudomásom róla): megfogalmaztam és eljuttattam kérdéseimet az érintett Aachen-i Egyházmegye Főtitkárságának, akik tegnap az alábbi választ küldték érdeklődésemre.

Sehr geehrter Herr Gégény,

herzlichen Dank für Ihre Anfrage. Karneval und Kirche gehören mit Blick auf die am morgigen Aschermittwoch beginnende Fastenzeit eng zusammen. Insbesondere im Rheinland beeinflusst der Karneval das gesamte Leben, gleichwohl wird das Bistum Aachen Gespräche mit dem Geistlichen führen.

Mit freundlichen Grüßen

Stabsabteilung Kommunikation

A tömör visszajelzés lényegében megismétli azt, amit részletesebben bemutattunk az ide kattintva elérhető cikkünkben. Számomra viszont mindenképp lényegi üzenetet hordoz, ami az utolsó tagmondatban olvasható. Miután jeleztem, hogy ami azon a bizonyos videón látható, megbotránkozást kelthet, katolikusként sokan nem értjük, mi miért történik ezen a "Närrische Messe" eseményen, ráadásul az elvárható plusz információhoz csak alapos utánajárással lehet hozzájutni, az egyházmegye így reagált: "mindazonáltal az Aachen-i Egyházmegye megbeszélést fog folytatni a papokkal".

Vagyis komolyan veszik a Magyarországról érkezett jelzést, egyben elismerik, hogy az egyházmegye vezetése szerint sincs teljesen rendben mindez – hiszen valamiről mégiscsak beszélni fognak a paptestvérekkel.

Meggyőződésem, hogy ezzel érdemben lezárható – részemről mindenképp – a történet azon része, amely a tőlünk távol élő, saját hagyományaikat gyakorló testvéreinkre vonatkozik. Vették az adást, kezdeni fognak valamit helyben az üggyel. Itt vannak viszont a mi kis helyi, privát egyházszakítgatásaink, bolondságaink, amiket nem a német-belga-holland hármas határ közeléből fognak megoldani. Itt vannak a pápa ellen uszító megnyilatkozásaink, "itt van a pénz a számlán", itt vagyunk mi, egymásnak a belterjes katolikus acsarkodásainkkal. Nincs szükségünk még bolondok miséjére sem ahhoz, hogy elriasszuk az egyháztól azokat, akiknek volna ugyan keresnivalójuk, lelki kincseket találni viszont – gyakran miattunk – nem sok esélyük van.

gi_intro.jpgItt van Nagyböjt, itt van újra: mindannyian bőséges lehetőségeket, kegyelmi időt kapunk a lelki növekedésre, hitünk és mindennapi életünk ige-idejének egyeztetésére, az evangéliumi szeretet gyakorlásában való fejlődésre. Forduljunk bátran a tükör felé, s folytassunk akár naponta megbeszélést magunkkal és azzal, akinek a képmásaiként szeretnénk élni!

Gégény István

 

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása