8 teendő a sikeres egyetemi félévért
Erdélyi Anikó 2018. február 14.

8 teendő a sikeres egyetemi félévért

A fiatalok élete nem csupán játék és mese. Az egyetemisták például a téli vizsgaidőszak után máris újra könyvek, beadandók, zárthelyik között találják magukat. Nekik nyújthatnak segítséget kortársuk és sorstársuk, Anikó tanácsai.

aniko_biblia.jpg

Sokaknak már elkezdődött a következő félév az egyetemen. Én azon szerencsések közé tartozom, akik egy héttel tovább élvezhették a reggeli hosszú alvásokat, és kedvükre sorozatozhattak vagy olvashattak, esetleg meglátogathattak egy eddig még általuk fel nem fedezett vagy már jól ismert várost.

Bármelyik csoportba is tartozz, kedves olvasó, ez a cikk most neked szól! Összeszedtem ugyanis néhány dolgot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres félévet zárj, de közben ne pusztulj bele a tanulásba.

1. Megfelelő időbeosztás

Az eddigi egyetemi éveim alatt én is megtapasztalhattam, hogy a megfelelő időbeosztás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne halj meg a rád zúduló egyetemi anyag és beadandók súlya alatt. A legjobb mód a túlélésre egy határidőnapló beszerzése. Biztosan sok más cikkben olvashattatok már erről a megoldásról, de elárulom, e nélkül tényleg elég nehéz észben tartani minden zh-t, és minden leadási határidőt. Abból pedig, hogy feljegyzed és ellenőrzöd őket, valljuk be, még semmi rossz nem származott.

2. Tervezz előre!

Ez a pont összekapcsolódik az elsővel, ugyanis ehhez is szükség van a már beszerzett határidőnaplódra. Minden hétvégén ugyanis, mikor már nincs több órád az egyetemen, nem árt megnézni a következő heti teendőket, nehogy valamivel kicsússz a határidőből. Lehet, hogy ez picit elveszi az „Ez aaz, vége a hétnek!” szabadság érzését, de így legalább tudsz tervezni, hogy mennyi időt szánj pihenésre úgy, hogy aránylag kényelmesen elkészülj a teendőiddel.

3. Járj be az óráidra!

Valószínűleg ez a pont tetszik majd a legkevésbé nektek, és teljesen megértem, hogy miért. Mindenki ismeri az érzést, amikor bármennyire is próbálkozol, egyszerűen nem tudsz figyelni órán, és úgy érzed ezt a másfél órányi időt sokkal hasznosabban is tölthetted volna. Van ilyen, és persze olyan is, hogy dolgozol suli mellett és nincs időd a nem katalógusos előadásokra bejárni. Viszont ha olyan típus vagy, aki hallás után sokkal jobban megjegyzi az órán elhangzott tananyagot, akkor ez egy hatalmas könnyítés lehet számodra. Nos, én határozottan ezt a csoportot erősítem, így velem előfordult már, hogy vizsgán azért tudtam válaszolni egy kérdésre, mert órán megjegyeztem. Ki tudja, ha a könyvből olvasom, talán nem marad meg ennyire.

aniko_biblia2.jpg4. Járj könyvtárba!

Ez főleg akkor hasznos számodra, ha csendben szeretsz tanulni, vagy szükséged van arra, hogy lásd, a többiek is úgy szenvednek az anyaggal, mint te. Ez valamilyen szinten egy nyugtató és motiváló tényező, mert így tudod, hogy nem csak neked jutott ez a tanulós sors, hanem másnak is. Akkor pedig főként hasznos, ha ismerősökkel, barátokkal mész a könyvtárba, akik, ha netán a szaktársaid is, akkor kölcsönösen tudtok egymásnak segíteni a tanulásban.

5. Járj társaságba!

Kapcsolódva az előző ponthoz, akár könyvtár után, akár egy ebéd erejéig, akár egy random időpontban. Természetesen fontos a tanulás, de azért szakíts időt a barátaidra is. Magyarán, menj el velük moziba, korcsolyázni, kávézóba, vagy akár a Margit-szigetre piknikezni.

6. Sportolj!

Véleményem szerint a mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, új erőre kapj, motivált legyél, és vidám. Legalábbis belőlem ezt hozza ki a foci. Tudom, hogy az egyetem alatt nehéz időt szakítani a sportolásra, viszont ha te is szeretsz mozogni, vagy úgy érzed, hogy már ideje elkezdened, akkor vágj bele bátran!

7. Szakíts időt magadra és a szeretteidre!

Biztosan nektek is volt már olyan napotok, amikor hazaértetek, és se erőtök, se kedvetek nem volt társaságba menni, hanem csak arra vágytatok, hogy egy forró tea, vagy csoki társaságában megnézzétek a kedvenc sorozatotok következő részét. Ilyen napokra is szükség van ahhoz, hogy a következőn újult erővel belevághass a mindennapi teendőidbe. Ettől függetlenül ne zárd el magadtól a szeretteidet. Vannak ugyanis aggódó nagyik és anyukák, akik szeretik tudni, hogy mi történik a távolban élő unokájukkal, gyermekükkel. Továbbá neked is feltöltheti a szeretettankodat akár egy rövidke beszélgetés is a családtagjaiddal.

8. Szakíts időt Istenre!

Végül a legfontosabb, amit azért hagytam utolsónak, hogy a legjobban megragadhasson. Sokan elfelejtjük a nagy rohanásban, hogy Ki áll mellettünk a mindennapjainkban, és Kinek köszönhetjük a sok sikeres vizsgát, és kegyelmet. A legjobb az egészben, hogy Ő sosem felejt el minket és mindig gondol ránk. Éppen ezért, ha te is szeretnél többet foglalkozni Vele, nézz körül az interneten, mert rengeteg olyan programot szerveznek manapság különböző közösségek, ami közelebb vihet minket Istenhez és megnyugvást, felüdülést adhat nekünk. Ha nem vagy társasági ember, akkor pedig a személyes imádkozás vagy a misék, és a templomban töltött idő is megfelelő alkalom lehet. Nekem személy szerint az a kedvencem, amikor bemegyek egy templomba, ahol csend van, leülök az egyik padba, és csak szemlélődöm, és hallgatom a nyugodt, békés csendet. Furcsának tűnhet, de egyszer próbáljátok ki ti is!

ea.jpgTalán soknak tűnhet ez a nyolc pont, és úgy érezheted a megvalósításuk több időt és energiát emészt fel, mint amennyivel te rendelkezel, de ne ijedj meg ettől. Az egyetlen „hátrány”, ami ebből származhat, az lehet, hogy megszokod a folyamatos pörgést, és a felesleges szabadidődet is teleszervezed programokkal. Ezt viszont már rád hagyom, hogy eldöntsd, vajon így is megéri-e.

Erdélyi Anikó

 

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása