Bárcsak elkapnának ezek a rendőrök!
SZEMlélek 2018. február 16.

Bárcsak elkapnának ezek a rendőrök!

Civil autóban követik a kiszemelt autóst 15 percen keresztül, s ha úgy ítélik meg, hogy lépni kell, megállítják. Ami ezután következik, arra aligha számít a sofőr.

rendor_franica.jpg

Elég fura kifejezésnek tűnik a pozitív bírság, de valami ilyesmi juthat elsőként eszünkbe egy francia kezdeményezés kapcsán. Ennek az a lényege, hogy február harmadik hétvégéjén a rendőrök jelöletlen autóval elkezdenek követni egy járművet, s ha a sofőr negyedórás terminusban szabályosan, felelősségteljesen közlekedik, megállítják, majd...

...gratulálnak neki és megajándékozzák!

Minden ilyen formában jól vizsgázó sofőr 50 EUR értékű, vagyis nagyjából 15 ezer forintnak megfelelő üzemanyag-vásárlási utalványt kap, plusz bemutatja őt a helyi France Bleu Périgord rádió, amely csatorna 4 ilyen sajátos "lemeszelést" szponzorál.

Érdemes tehát betartani a sebességhatárt, figyelmesen közeledni a zebrához, megfelelően használni az irányjelzőt. A kezdeményezés azon a felismerésen alapul, hogy a büntető, számonkérő hozzáállás csak részben képes visszaszorítani a szabályok be nem tartásából fakadó közlekedési baleseteket.

Aki megbirkózik a francia nyelv megértésével, az alábbi videóban megismerkedhet a kivitelező csapattal:

Dordogne régióban idén hat alkalommal terveznek ilyen akciót – az ötletgazdák bizonnyal nem vennék rossz néven, ha más nemzetek is példát vennének róluk.

(Forrás és fotó: connexionfrance.com, thelocal.fr via Index.hu)

süti beállítások módosítása