Van-e Erdő Péternek Facebook oldala?
Gégény István 2018. február 23.

Van-e Erdő Péternek Facebook oldala?

Nem olyan egyszerű megválaszolni ezt a kérdést.

erdopeter_nem1.jpg

Néhány évvel ezelőtt egy ifjúsági program moderátoraként lehetőségem adódott rá, hogy a jelenlévők kérdéseit közvetlenül feltehessem a vendégként az eseményre látogató magyar bíborosnak. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy használja-e a Facebook-ot. – Nem, mert ennél értékesebb az időm – hangzott az egyértelmű, határozott válasz, ami egyben iránymutatást is tartalmazott.

Bár nem friss a kijelentés, Erdő Péter következetes ember, ezért is ért némi meglepetésként, hogy mégiscsak létezik profilja a közösségi oldalon. Ami jelenthetné akár azt is, hogy idővel meggondolta magát, de sokkal esélyesebb – és mára evidenciává érett –, hogy az oldalt nem ő hozta létre.

Annyira megtévesztő a helyzet, hogy a bíboros közvetlen munkatársa, Gájer László érseki titkár az alábbi tájékoztatást tette közzé saját Facebook oldalán – neki van olyan, a sajátja:

erdopeter_nem.jpg

Persze, gondolhatnánk, a profil elnevezése egyértelmű, hiszen ott szerepel a megnevezés végén, hogy a bíboros tisztelőinek oldaláról van szó. Amolyan rajongói oldal ez tehát, ilyenekkel tömegével találkozhatunk a világhálón. Csakhogy az internet nem annyira feledékeny, és a Google adatai szerint 2018. február 7-én még nem ezt a nevet viselte a profil. Hanem ezt:

erdopeter_nem2.jpg

Ezt maguk sem titkolják, hiszen saját bejegyzésük alapján még február 18-án is így festett a profil:

erdopeter_nem35.jpg

Így jobban érthető, miért kellett elhatárolódnia a bíborosnak titkárán keresztül az oldaltól, annak tartalmától. Ahol például ilyen, magabiztosságtól duzzadó bejegyzésekkel találkozhatunk:

erdopeter_nem3.jpg

A rajongás ténye is vitán felül áll:

erdopeter_nem5.jpg

Nem csupán az oldalon felbukkanó pártpolitikai tartalom miatt aggályos a rajongók és a bíboros közötti bármifelé reláció sejtetése, hanem például az ilyen gondolatok, állásfoglalások közzététele miatt is (ekkor még gyaníthatóan nem szerepelt a "tisztelői" betoldás a profil végén):

erdopeter_nem6.jpg

Tanulságként beláthatjuk, hogy az internet különleges terep, ahol újfajta nyilvánossági jelenségekkel találkozhatunk. Nem tűnik helyénvalónak, ha az érintettek reakció nélkül hagyják a visszás eseteket, ezért köszönet jár az eddigi hallgató hozzáállást megtörő Gájer Lászlónak! Ezen a már nem annyira új terepen is üzeneteket, értékeket keresnek az emberek, az egyháznak küldetése van a "világháló népéhez" is.

Gégény István

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása