A papok sztrájkja párbeszédre kényszerítette a kormányfőt
SZEMlélek 2018. március 02.

A papok sztrájkja párbeszédre kényszerítette a kormányfőt

A tét az egyházi ingatlanok kisajátítása.

szentsir2.jpg

Február 25-én határozatlan időre bezárták a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikát – a hagyomány szerint itt feszítették keresztre Krisztust. A latin rítusú katolikus, görög ortodox és örmény katolikus egyházi vezetők azzal indokolták a tiltakozó akciót, hogy "aggodalommal figyelik az egyházak és a szentföldi keresztény közösség ellen folytatott módszeres kampányt". A háttérben az egyházi ingatlanok kisajátításának szándéka áll, állítólagos elmaradt adók behajtása kapcsán is érkeztek felszólítások.

Hogy ezek mennyire lehettek megalapozottak, jól mutatja, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök két napon belül konkrét lépéseket kezdeményezett a feszült helyzet megoldása céljával. Cserébe február utolsó napjának hajnalán újra kinyitották a jeruzsálemi bazilikát. Amíg a felálló munkacsoport megvizsgálja a békés rendezés lehetőségeit, minden adóbehajtási tevékenységet felfüggesztenek.

– Izrael büszke arra, hogy az egyetlen ország a Közel-Keleten, ahol a keresztények és minden más vallás hívei teljes vallásszabadságot élveznek. Izrael egy virágzó keresztény közösség otthona, és örömmel látja a keresztény barátokat a világ minden tájáról – fogalmaz a miniszterelnöki iroda közleményében.

– Köszönetet mondunk Istennek a Netanjahu izraeli miniszterelnök által kiadott nyilatkozatért, és hálánkat fejezzük ki mindazoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak a keresztények megmaradásáért Jeruzsálemben – reagáltak az egyházi vezetők.

(Forrás és fotó: The Tablet via magyarkurir.hu)

süti beállítások módosítása